Foto: isover-sonestrong-dakisolatie

Isoleren: belangrijk en besparend

Het isoleren van je woning is belangrijker dan je wellicht denkt.

Het isoleren van de woning is de basis van een aangenaam én energiezuinig woonklimaat. Hiermee bespaar je energie en verhoog je je leefcomfort. Een woning verliest warmte via de ramen, de muren, het dak en de begane grondvloer en voor een deel ook door ventilatie. Isoleren vermindert het warmteverlies. Bovendien wordt het binnenshuis comfortabeler en hebben de bewoners minder last van geluid, tocht, vocht en muffe luchtjes. Ongeveer alles in je woning kan geïsoleerd worden; het dak, de gevel, de vloer en uw ruiten. Deze kunnen samen geplaatst worden of je kunt een keuze maken tussen de verschillende varianten voor een energiezuinig en prettig binnenklimaat.

Soorten isolatie

Bij gevelisolatie staat de constructie van de buitenmuur centraal. De terugverdientijd van het plaatsen van gevelisolatie varieert van ongeveer drie jaar (spouwmuurisolatie) tot meer dan twintig jaar (isoleren van buitengevel). Bij dakisolatie wordt aan de buitenkant het isolatiemateriaal bevestigd tussen het houten dakbeschot en de dakbedekking, meestal de dakpannen. Het dak kan ook aan de binnenkant geïsoleerd worden; dit is minder kostbaar en redelijk eenvoudig zelf te doen. Zowel houten als betonnen vloeren kunnen worden geïsoleerd. De isolatiemogelijkheden van uw vloer op de begane grond hangen af van de aanwezigheid en de hoogte van een kruipruimte, kelder of andere onverwarmde ruimte. Een woning verliest verder veel warmte via ramen en muren. Dubbel glas en hoog rendement glas isoleren beter dan enkel glas, en verbeteren je comfort. Bovendien haal je de kosten van het plaatsen van isolerende beglazing na ongeveer 10 jaar uit.

Besparingen

Door je woning te isoleren, kun je flink besparen. Zo heb je minder warmteverlies in je woning, wat weer scheelt in het gasverbruik en energiekosten. Meestal heb je je investering binnen een paar jaar terugverdiend. Een gemiddelde Nederlandse woning is matig geïsoleerd. Daar verstookt men ongeveer 2.150 m³ gas voor verwarming; in een goed geïsoleerd huis is dat slechts 700 m³. Dit komt neer op een verschil van ongeveer € 800,- per jaar. Het isoleren van een woning is behalve voor het milieu ook goed voor je portemonnee. Het is belangrijk te weten wanneer je huis gebouwd is. Op basis van het bouwjaar kan vaak al worden bekeken wat er kan worden opgeknapt. Over het algemeen geldt: hoe jonger het huis, hoe minder er aangepast hoeft te worden. Daarom is het ook van belang na te gaan wanneer het huis voor het laatst is gerenoveerd.

Subsidies

Een nadeel van het isoleren van je woning zijn de soms hoge kosten. De overheid heeft daarom besloten bij te springen en verstrekt een aantal subsidies op isolatie. De meest omvangrijke en belangrijke subsidie op isolatie bestaat uit een BTW-verlaging op arbeidsintensieve isolatiewerkzaamheden. Isolatie waarvan het merendeel van de kosten bestaat uit arbeid, kan nu belast worden op het lage tarief van 6% in plaats van het volle tarief van 19% dat voorheen werd gehanteerd. De kosten vallen hierdoor aanzienlijk lager uit. Wil je in aanmerking komen voor deze subsidieregeling, dan moeten de werkzaamheden aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten de werkzaamheden worden uitgevoerd op een woning in Nederland, dient het een particuliere woning te betreffen, moeten de kosten voor minstens 50% uit arbeidsloon bestaan en is het noodzakelijk dat de isolatie minimaal aan de eisen van het Bouwbesluit voldoet.

Ventilatie

Een goede isolatie van je woning zorgt voor een hoog wooncomfort en een lage energierekening. Toch moet je huis ook blijven 'ademen'. Vervuilde en vochtige binnenlucht moet worden afgevoerd en worden vervangen door verse (buiten)lucht. Toen huizen nog niet zo goed van de buitenwereld afgeschermd waren, gebeurde dat vanzelf – via de vele naden en kieren. In een moderne, goed geïsoleerde woning is een actieve ventilatie echter noodzakelijk.

Reacties