Foto: BROA_Kruipruimte_isolatie

Het belang van een goede isolatie van de kruipruimte

Kruipruimte isolatie is een niet te onderschatten vorm van het isoleren van je huis.

Guido van Loon

Dit is vooral het geval bij oudere huizen waar al snel zo’n 10 tot 15% van de warmte via de vloer verloren zal gaan. Het belang van een goede isolatie van de kruipruimte is dus groot. Reden genoeg om hier dieper op in te gaan om je inzicht te geven of kruipruimte isolatie voor jou ook een aanrader is.

Wanneer is kruipruimte isolatie aan te bevelen?

Kruipruimte isolatie is een vorm van woningisolatie waarbij het isolatiemateriaal in de kruipruimte, ook wel kruipkelder genoemd, wordt aangebracht. Als je een kruipruimte met een hoogte van minimaal 20 cm onder je woning hebt, is het zeker de moeite waard om deze ruimte te isoleren. Je kunt hiermee de kans op vochtproblemen in huis aanzienlijk beperken. Door de bodem van de kruipruimte te bedekken met een egale afdichting, kan het vocht niet via de kruipruimte naar de vloer of de wanden van de woning optrekken. Daarnaast kan er een vorm van isolatie worden aangebracht voor klimaatbeheersing. Op deze manier kan worden voorkomen dat de kou uit de grond je woning kan bereiken. 

Waarom het isoleren van een kruipruimte van groot belang is:

  • Minder kans op vochtproblemen door condens vocht
  • Minder kans op het ontstaan van schimmelvorming
  • Minder kans op ongedierte en nare luchtjes
  • Minder last van kou uit de grond
  • Er ontstaat meer wooncomfort in huis
  • De energiekosten zullen minder worden

Zowel een betonnen- als een houtenvloer zijn te isoleren

Voor het isoleren van de kruipruimte maakt het geen verschil of je over een betonnen- of houten vloer beschikt. Beide materialen zijn immers goed te isoleren. Een vakkundig bedrijf dat gespecialiseerd is in kruipruimte isolatie zal je voor iedere situatie een goede toepassing aanbieden. Deze kruipruimte isolatie zal bestaan uit een bodemfolie om vocht te weren en de kruipruimte te drogen maar ook uit een isolatiemateriaal dat tegen de onderzijde van de vloer kan worden aangebracht om warmteverlies via de vloer te voorkomen. Bij deze laatste optie kan worden gekozen voor thermoskussens. Deze thermoskussens hebben een spiegelende werking en zullen het warmteverlies, via de vloer, terugkaatsen. 

Kruipruimte isoleren, zelf doen of laten doen?

De vraag is uiteraard of je er voor moet kiezen om het isoleren van de kruipruimte zelf te doen of dat het beter is om dit te laten doen. De eerste afweging die je hierbij moet maken is of je het ziet zitten om zelf in deze kleine ruimte je werkzaamheden uit te voeren. Een kruipruimte onder de vloer is immers niet de meest comfortabele plek in huis om te klussen. Daarnaast moet je je afvragen of je zelf over de benodigde vakkennis beschikt om dit te doen. Kruipruimte isolatie moet je zien als specialistisch werk waarbij vrijwel iedere situatie om een andere werkwijze vraagt. Tot slot heb je voor deze klus apparatuur nodig waarmee je ook de onzichtbare gebreken in kaart kunt brengen. De keuze om dit vervelende klusje aan een vakman over te laten is dan ook in veel gevallen snel gemaakt.  

 

Reacties