Foto: inbraak

Hoe verklein je de kans op inbraak bij je woning?

Met de juiste stappen verklein je de kans op inbraak bij je huis. Lees verder voor tips!

Tijn 24 April 2024

Het is voor velen een angst: inbraak bij de woning. Natuurlijk hoop je hier nooit iets mee te maken te krijgen! Dat is niet alleen een kwestie van (on)geluk, maar heeft ook te maken met de maatregelen die je zelf neemt. Met de juiste stappen verklein je de kans op inbraak bij je huis. Lees verder voor tips!

Slim omgaan met sleutels

Ga allereerst slim om met je sleutels. Je denkt misschien dat het een handig idee is om je naam of adresgegevens aan je sleutels te hangen, maar dit kun je juist beter niet doen. Mocht je je sleutel kwijtraken, dan weet de vinder vervolgens immers precies waar die sleutel op het slot past. En je zult niet de eerste zijn die onverhoopt de sleutel kwijtraakt! Kun je de sleutel niet meer vinden? Een slotenmaker Den Haag helpt je om je deur weer open te maken zonder sleutel. Zorg dat je een kwalitatief en veilig slot op je deur hebt. Niet alleen bij de voordeur, maar ook bij de achterdeur of andere ingang van de woning. Doe niet alleen de deur dicht, maar draai de deur ook daadwerkelijk op slot – in ieder geval ’s nachts of als je van huis gaat.

Camera ophangen

Inbrekers staan natuurlijk niet graag op beeld: dit vormt mogelijk bewijsmateriaal. Daarom is het effectief om een camera bij je woning op te hangen, zoals een slimme deurbel. Het is sowieso prettig om te kunnen zien wie er voor je woning staat, of het nu een inbreker is of niet. Je hebt het zo namelijk ook beter in de gaten als er sprake is van verdachte situaties bij je straat of huis, in geval van inbraak of een andere situatie. 

Ramen en deuren dicht

Het lijkt een inkoppertje, maar toch is het belangrijk om te benoemen: houd je ramen en deuren dicht. Zeker als je niet thuis bent! En dat geldt ook voor die vijf minuten dat je even naar de winkel om de hoek gaat. Inbrekers gaan efficiënt te werk en kunnen in een paar minuten weer buiten staan, terwijl ze de buit binnen hebben. Ben je helaas toch de dupe geworden van een inbraak? Dat is natuurlijk een enorm vervelende situatie. Onderneem snel actie. Laat de politie langskomen. En sluit je huis zo snel mogelijk weer af, zodat het niet nog eens kan gebeuren. Goede slotenmakers Den Haag herstellen de inbraakschade voor je. Door je ramen en deuren dicht te houden, maak je je huis minder interessant voor inbrekers. Ze gaan immers op zoek naar huizen waar het makkelijkst binnen te komen is.

Verlichting bij de woning

Nog een manier om inbrekers te weren? Hang automatische verlichting op bij je woning. Dit is buitenverlichting die aan springt op het moment dat er beweging wordt gedetecteerd. Je raadt het al: inbrekers gaan het liefst zo onopvallend mogelijk te werk. En verlichting is daarbij niet wenselijk. Hang deze buitenverlichting zowel aan de voor- als de achterkant van de woning op, want inbrekers kunnen een huis binnenkomen vanuit meerdere kanten. Denk trouwens niet alleen aan buitenverlichting, maar ook aan binnenverlichting. Ga je op vakantie? Zorg dan voor verlichting in huis die steeds in een andere kamer aan gaat en weer uit gaat. Het lijkt zo alsof je gewoon thuis bent: inbrekers slaan je woning dan vaak liever over.

Op vakantie

We gaan nog wat verder in op de vakantieperiode. Veel inbrekers slaan namelijk toe op het moment dat er niemand thuis is, of dat nu tijdens een vakantie of een feestdag is. Neem dan dus extra maatregelen. Laat verlichting aan staan of kies voor slimme, wisselende verlichting zoals we hierboven al noemden. Ruim je huis niet helemaal op, maar laat juist nog wat kopjes op tafel staan en wat spullen rondslingeren. Hebben je buren een tweede auto? Vraag of deze voor je deur geparkeerd kan worden tijdens de momenten waarop je weg bent. Als je goed contact hebt met de buren, is het sowieso slim om elkaar te vragen om een oogje in het zeil te houden.

Door actief in te zetten op inbraakpreventie, ben je veiliger in je eigen woning. Ook voel je je zo veiliger! Daarom is het zo verstandig om hiermee aan de slag te gaan. Welke tip(s) pas jij toe?

Reacties