Foto: 2021/zo-houd-je-je-gevel-schoon.jpg

Zo houd je je gevel mooi

Je wilt je gevel aanpakken. Ga je voor nieuwe gevelbekleding? Wil je je gevel reinigen of juist isoleren? Hier vind je voorbeelden en tips.

Guido van Loon

Hebben vuil en neerslag het voegwerk van de gevel flink aangetast? Dan ontstaan vochtdoorslaag, scheuren in je beton en vorstschade in de gevel. De beste optie die je dan hebt is je gevel volledig te renoveren. Je oude gevel wordt dan verwijderd, vervolgens wordt er een nieuwe gevel gebouwd. Het voordeel is dan dat je ook de uitstraling van het huis kunt veranderen. Ook kun je isolatie aan je gevel aanbrengen. Het beste is natuurlijk deze ellende te voorkomen. En dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Je kunt bijvoorbeeld je beton waterdicht maken, dan voorkom je al een hoop narigheid. Maar je kunt meer doen.

Gevel reinigen

Door uitlaatgassen raakt je gevel als snel vervuild, zeker als je in de stad woont. Een goede oplossing is dan je gevel te reinigen. Er zijn verschillende manieren waarop je je gevel kunt reinigen. Voordat je gaat beginnen met het reinigen van je gevel is het verstandig na te gaan van wat voor soort steen je gevel is gemaakt. Als je de gevel gaat reinigen, kan dit ook invloed hebben op het steen. Als je bijvoorbeeld met de hogedrukreiniger je gevel gaan aanpakken, kan het dat sommige soorten steen daarvoor te zacht zijn en daardoor beschadigd raken. Ditzelfde zou bijvoorbeeld ook kunnen gebeuren als je chemische middelen gaat gebruiken voor de reiniging.

Isolatie gevel

Uit onderzoek blijkt dat nog lang niet alle gevels van Nederlandse woningen goed geïsoleerd zijn. Reden genoeg om de gevel van jouw woning eens onder de loep te (laten) nemen. Gevelisolatie heeft diverse voordelen. Zo zorgt het ervoor dat het verlies van warmte door je gevel naar buiten toe vermindert. Hierdoor daalt het gasverbruik. Dit is goed voor het milieu. Minder verbranding van gas betekent ook minder luchtvervuiling en minder broeikasgassen. Het isoleren van je gevel heeft echter meer voordelen. Zo wordt de tocht in je woning minder en heb je minder kans op vochtproblemen. Een goed geïsoleerde woning zorgt meer wooncomfort. Is je gevel goed geïsoleerd, blijft het in de winter heerlijk warm en in de zomer lekker koel.

Gevelbekleding

De gevel van je huis is het visitekaartje van je woning. Hoe je gevel er uit ziet, bepaalt voor een groot deel  de uitstraling die je woning heeft. De bekleding van je gevel speelt hierbij een belangrijke rol. Gevelbekleding is er in verschillende materialen, zoals kunststof en hout.  Als je zelf je gevel gaat aanpakken, is het verstandig je te verdiepen in de voor- en nadelen van deze materialen als bekleding voor je gevel. Zo is kunststof bekleding voor je gevel duurder dan hout, maar is het ook duurzamer en heeft het minder onderhoud nodig. Een gevelbekleding van hout is echter een aanrader wanneer een gevel zijn authentieke uitstraling, karakter en stijl moet behouden.

Reacties