Hier moet je op letten bij het aanschaffen van gevelbekleding

Wil je je gevel gaan verfraaien dan is gevelbekleding een goed optie. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende soorten en materialen.

Guido van Loon 26 November 2021

Gevelbekleding is er in vele soorten en materialen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit steenlook, volschuim, schroten of rabatdelen. Wat materiaal betreft wordt er vooral gebruikgemaakt van hout of kunststof.

Houten versus kunststof

Gevelbekleding van hout heeft een aantal nadelen. Ten eerste is hout een materiaal dat veel onderhoud nodig heet. Minimaal elke vijf jaar zal je gevelbekleding geschilderd moeten worden. Doe je dit niet dan loop je de kans dat het hout dof wordt, verkleurd of zelfs afbladdert. Bij kunststof heb je hier geen last van. Na het monteren van deze gevelbekleding ben je klaar. Je hoeft nooit meer te schilderen. Met recht onderhoudsarm dus! Veel mensen vinden echter hout een mooiere uitstraling dan kunststof hebben. Gelukkig is de  kunststof gevelbekleding eenvoudig te krijgen in een houtlook, met houtnerf. Deze zijn bijna niet meer van echt hout te onderscheiden, zo heb je de voordelen van kunststof met de natuurlijke uitstraling van hout. 

Zorg voor natuurlijke ventilatie

Je wilt natuurlijk wel dat het geheel kan blijven 'ademen'. Om voor deze natuurlijk ventilatie te zorgen is het van belang er voor te zorgen dat je gevelbekleding en wandpanelen op een regelwerk worden aangebracht. Op deze manier zorg je ervoor dat niet alleen de gevelpanelen mooi blijven maar ook je woning zelf.

Steenstrips

Naast kunststof gevelbekleding zie je ook steeds meer de steenstrips gebruikt worden. Deze worden behalve voor gevels ook vaak gebruikt als bekleding van bijvoorbeeld schoorstenen. Je komt ze met name tegen bij nieuwbouw of renovatieprojecten. Ze zijn vaak gemaakt van diverse materialen, zoals natuursteen (met een toplaag van leisteen en echt natuursteen) maar ook kunststof steenstrips.

Reacties