Foto: 2022/gevelpanelen.jpg

Zelf kunststof gevelbekleding monteren? Zo doe je dat!

Steeds meer mensen bekleden een deel van hun gevel met kunststof. Dit komt vooral doordat deze gevelbekleding onderhoudsarm is.

Guido van Loon

Daarbij komt dat het tegenwoordig qua uiterlijk nauwelijks meer van houten gevelbekleding te onderscheiden is. Wil je ook een deel van jouw woning bekleden met kunststof? Dan kun je ervoor kiezen om deze gevelbekleding zelf aan te brengen. In deze tekst vertellen wij je precies hoe kunststof gevelbekleding monteren in zijn werk gaat.

Zorg voor een ventilerende achterconstructie

Voordat je begint met kunststof gevelbekleding monteren, moet je weten dat er altijd een ventilerende achterconstructie aanwezig moet zijn. Hiervoor dien je een verticaal regelwerk te realiseren. Vaak wordt hier hout met een dikte van 28 millimeter voor gebruikt. Belangrijk om te weten is dat een spouw van 20 millimeter noodzakelijk is als je kunststof gevelbekleding aan wilt brengen. Zorg er altijd voor dat de onder- en bovenkant van de achterconstructie uit geperforeerde profielen bestaat. Ventilatie wordt op deze manier gegarandeerd. Bovendien kan ongedierte dan niet in de spouw komen.

Breng speciale folie aan

Breng het regelwerk voor kunststof gevelbekleding niet direct aan op de ondergrond, maar gebruik altijd eerst een speciale folie. Zorg er altijd voor dat je een waterkerende folie aanbrengt. Zo’n folie zorgt ervoor dat het binnenblad niet aangetast wordt door regenwater en condens. Het is aan te raden om het regelwerk op de folie te bevestigen, zodat de folie goed blijft zitten. Om te voorkomen dat de folie het binnenblad niet goed afdekt, is het aan te raden om altijd met minimaal twee personen aan de slag te gaan.

Bevestig de gevelpanelen

Als je de folie aangebracht hebt en het regelwerk geplaatst is, kun je beginnen met het bevestigen van de gevelbekleding. Breng de gevelpanelen niet rechtstreeks aan op het regelwerk, maar gebruik hier speciale profielen voor. Deze profielen zorgen ervoor dat de panelen op hun plek blijven. Heb je een paneel geplaatst? Vergeet dan niet direct de beschermfolie van de voorzijde te verwijderen. Kijk direct of er beschadigingen te zien zijn. Als dit het geval is, kun je het kunststof gevelpaneel namelijk vervangen zonder dat je eerst meerdere panelen moet verwijderen. Dit kan je flink wat tijd schelen.

Werk het geheel netjes af

De standaardlengte van kunststof gevelbekleding is 6 meter. Wil je een grotere afstand overbruggen? Gebruik dan koppelprofielen. Hiermee kun je twee kunststof panelen in de lengte aan elkaar koppelen. Wanneer je jouw gehele gevel voorzien hebt van kunststof gevelbekleding, moet je niet vergeten om de afwerkprofielen in de basisprofielen te klikken. Dit is nodig om een strak en duurzaam eindresultaat te garanderen.

Kom je er zelf niet uit? Of heb je twee linkerhanden en lijkt het je niet verstandig om zelf aan de slag te gaan met kunststof gevelpanelen monteren? Besteed dit dan uit aan een professional.

Reacties