Profielfoto van Creon Kozijnen
Creon Kozijnen
Sluisweg 2B, 3371 EV Hardinxveld-Giessendam

Hoe kies je de juiste voordeur?

Het is de toegangspoort naar jouw domein: de voordeur. We bespreken hieronder een aantal mogelijkheden voor het kiezen van de juiste voordeur.

De juiste voordeur, een passend entree

Je komt thuis en ziet jouw voordeur, de toegang naar jouw eigen wereld en als je eenmaal binnen bent en de voordeur is op slot geeft het jou een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Dat is een goede voordeur. Het is een veilige toegang tot jouw wereld.
Veiligheid is dus heel belangrijk. Je creëert dat door het toepassen van goed hang- en sluitwerk en het installeren van de juiste sloten. Verstandig is om je niet te laten verleiden door de goedkoopste sloten maar je te laten informeren door vakmensen. Zij weten wat je nodig hebt in jouw specifieke situatie. Het is misschien wat duurder maar wanneer je slim inkoopt met een aantoonbaar politiekeurmerk heb je kans op korting bij je verzekering. Geborgenheid met een bonus.

Welk materiaal?

Maar het oog wil ook wat. Veel mensen vinden het gevoel van echt hout prettig maar zijn bang dat een huis met kunststof raamkozijnen ook een kunststof, oftewel PVC, voordeur nodig heeft, of juist andersom, dat een huis met houten raamkozijnen een houten voordeur vereist. Dat hoeft dus niet. Er zijn legio mooie voordeuren van kunststof, al dan niet compleet met een bijna niet van echt hout te onderscheiden houtnerf. Een bijkomend voordeel, ze zijn bijna onderhoudsvrij. Een houten voordeur vraagt om onderhoud. De tijd en het materiaal voor het schuren, plamuren en schilderen zou je eigenlijk mee moeten rekenen met de kostprijs.

Een goede isolatie
Isolatie is een belangrijk onderwerp. Wanneer er glaspartijen in houten voordeuren zitten worden deze veelal met dubbel glas, HR++, geleverd, maar bij kunststof deuren is de mogelijkheid voor driedubbel glas, HR+++, ook aanwezig. Dit heeft te maken met de toegepaste glasprofielen. Driedubbel glas is bij een houten kozijn wel mogelijk maar gaat vaak gepaard met speciale aanpassingen. De vraag is of dat de moeite loont. Een ander belangrijk punt is zorgen voor een goede aansluiting van de voordeur op de deurkozijnen, oftewel stijlen. Zo voorkom je een lelijke tocht, zeker wanneer de wind vol op je voordeur staat. Er zijn prima tochtprofielen of tochtstrips te koop die dit voor je oplossen.
Geluidsisolatie speelt bij een voordeur ook mee maar is toch wat meer van ondergeschikt belang. Driedubbel glas laat nog steeds meer geluid door dan een goed geïsoleerde muur. Je zou in dat geval het beste kunnen kiezen voor een massieve voordeur. Er zijn zoveel stijlen verkrijgbaar tegenwoordig, zowel in hout als kunststof dat er echt wel een voordeur bij zit die aansluit bij jouw woonstijl.

Ook een nieuw kozijn?
Zo bij elkaar opgeteld kun je jezelf vragen wat is mijn uitgangspunt. Wordt het hele deurkozijn met voordeur vervangen of alleen de voordeur. Wanneer het deurkozijn van hout is en er al het nodige onderhoud aan is geweest kan het verstandig zijn het kozijn gelijk met de voordeur te vervangen. De kosten zijn wel hoger maar je bent verzekerd van een goede voordeur, voorzien van goed hang- en sluitwerk en sloten, perfect passend in een tochtvrij kozijn zodat ze samen nog een fikse levensverwachting voor de boeg hebben.
Maar waar je ook voor kiest, wees verstandig en kies de deur die jij mooi vindt. Je gaat er tenslotte elke dag door naar binnen, je eigen vertrouwde wereld in.