Foto: buitenkant-huis-schilderen-6-tips

De buitenkant van je huis schilderen: 6 tips

De buitenkant van je huis schilderen is altijd een goed idee. Met deze tips maken we het je een stuk gemakkelijker!

Guido van Loon

Niet alleen zorgt het ervoor dat je lekker fijn thuis kunt komen; maar het vermeerdert in sommige gevallen ook nog eens de waarde van je woning. Hoewel je natuurlijk een professionele schilder in kunt schakelen, is dit ook een klus die je makkelijk zelf kunt klaren.

1. Zorg voor een goede ladder

Om te beginnen zijn de juiste materialen ontzettend belangrijk: waaronder een goede, stevige ladder. Er zijn verschillende ladders beschikbaar die je bij deze klus zouden kunnen helpen. Zorg in ieder geval voor een ladder met goede stabiliteit, en indien mogelijk een extra platform waar je jouw materialen op kwijt kunt.

2. Huur of koop een steiger

Hoewel een ladder een handig hulpstuk is, kunnen steigers je nog meer hulp en houvast bieden. Een steiger geeft je de mogelijkheid om meerdere delen van het huis te schilderen, zonder iedere keer te hoeven verplaatsen. Daarnaast geven steigers je alle ruimte die je nodig hebt om je materialen op kwijt te kunnen, en weet je zeker dat je stabiel staat.

3. Schilder bij de juiste temperatuur

Houdt vervolgens ook de temperatuur in het oog. Zorg dat het niet te warm, maar ook zeker niet te koud of nat is. De ideale temperatuur voor buiten schilderen is zo rond de 20 graden zodat de verf de tijd heeft om echt goed te drogen.

4. Een goede voorbereiding

Net als bij iedere schilderklus is ook hier een goede voorbereiding ontzettend belangrijk. Oude verflagen kunnen roet in het eten gooien en ervoor zorgen dat je nieuwe verflaag er minder goed uitziet of zelfs af gaat bladderen. Zorg dat je het oppervlak goed ontvet en schoonmaakt, en vergeet niet te schuren. Hoewel schoonmaakmiddelen zoals ammoniak voor een goede schoonmaak zorgen, betekent dit nog niet dat alle vetten van de muren verwijdert zijn. Schuur de muren eerst goed, en maak ze vervolgens schoon met ammoniak.

5. Plamuren in dunne laagjes

Moeten er stukken van de muur geplamuurd worden? Doe dit dan met erg dunne laagjes. Op deze manier voorkom je barsten en scheuren en zorg je ervoor dat het plamuursel niet zomaar loslaat.

6. Wacht een paar weken met overschilderen

Heb je de buitenkant van je huis van een eerste laag verf voorzien? Wacht dan een paar weken met het aanbrengen van een nieuwe laag. Zo voorkom je het afbrokkelen van de eerste laag verf en krijg je mooiere, strakkere resultaten.

Reacties