Foto: Zo-schilder-je-veilig-de-buitenkant-van-je-huis

Zo schilder je goed en veilig de buitenkant van je huis

Ongeveer elke 5 jaar is het zover: de buitenkant van je huis je huis moet weer geschilderd worden. Een flinke klus die je ook veilig wilt doen.

Guido van Loon

Het liefste ga je natuurlijk gelijk met de kwast aan de slag. Maar voor een optimaal resultaat is dat niet aan te raden. De juiste voorbereiding van de ondergrond is ontzettend belangrijk voor het beste eindresultaat. En dat kost tijd. Vaak zul je zelfs langer bezig zijn met het voorbereiden van de ondergrond dan het schilderwerk zelf. Denk hierbij aan goed ontvetten, schuren en afplakken. Ga je houtwerk schilderen? Controleer dan ook zeker even de staat van het houtwerk. Dit kun je doen door met een schroevendraaier voorzichtig af te tasten of het houtwerk zacht is.

Veilig in de hoogte schilderen

Ga je behalve bijvoorbeeld je voordeur en kozijnen ook de kozijnen op de eerste en tweede verdieping schilderen dan is het verstandig er over na te denken hoe je veilig op hoogte kunt schilderen. Afhankelijk van je situatie heb je dan een ladder of steiger nodig.
Een ladder is wat eenvoudiger te gebruiken en te verkrijgen, maar wil je echt veilig werken dan is het raadzaam om te kiezen voor een steiger. Maar met de keuze voor een steiger alleen ben je er nog niet. Er zijn diverse typen steigers waar je uit kunt kiezen.

De kamersteiger

Een kamersteiger is een compacte steiger die je eenvoudig te verplaatsen is. Deze steiger is voornamelijk handig om binnen te gebruiken wanneer je muren en plafonds wilt witten of schilderen.

De gevelsteiger

De gevelsteiger staat vast, en is dus niet verplaatsbaar. Dit maakt hem met name handig bij klussen waarbij je een steiger voor langere tijd op een vaste plaats nodig hebt. Bijvoorbeeld bij het renoveren (of schilderen) van een dakkapel.

De rolsteiger

De rolsteiger staat op grote stevige wielen en is dan ook eenvoudig te verplaatsen zonder dat hij op- en afgebouwd moet worden. Dit maakt het gebruik ervan erg flexibel en dus heel handig bij het schilderen van je buitenkant. Verkrijgbaar in vele hoogtes en de zijkant bestaat uit treden waarlangs je omhoog kan klimmen.

Tot slot: nog een paar handige bij het schilderen

- Koop verf en en kwasten van echt goede kwaliteit. Voor het resultaat is het erg belangrijk dat je de juiste kwasten en verf gebruikt.
- Ga bij harde wind niet schilderen; zand en stof kan op je natte verf terechtkomen en dat wil je niet.
- Ga bij hoge temperaturen (rond de 30 graden) en felle zon niet schilderen. De verf wordt dan erg dun en druipt snel van je kwast.
- Bij lage temperaturen (onder de 5 graden) wordt de verf juist dik en is moeilijker te verwerken. Temperaturen tussen de 15 en 20 ? zijn ideaal.
- Houd ook buienradar in de gaten. Als je verf nog nat is en het gaat regen kan het zijn dat er druppels zichtbaar blijven in de verf.

Reacties