Foto: 000-Lifehacker_com-schroef-dolgedraaid-vast-tips-verwijderen-gereedschap-elastiek-schroefverwijderaar-schroefverwijderset-verwijderen

Schroef dolgedraaid? Zo verwijder je hem eenvoudig zonder veel gereedschap

Soms is een schroef dolgedraaid en zit hij muurvast. Geen paniek, want er zijn heel 3 heel makkelijke oplossingen om hem te verwijderen.

Sandra van Koningshoven

Geen dolle boel

In mijn voortuin staat al jaren een houten ombouw voor onze vuilnisbakken. En omdat die best wel aan vervanging toe was, besloot ik hem vorig weekend zelf te slopen. Ik stroopte mijn mouwen op en ging aan de slag met mijn nieuwe elektrische schroefboormachine.

Geen beweging in de schroef

000-Tresna.nl-schroef-dolgedraaide-vast-tips-verwijderen-gereedschap-elastiek-schroefverwijderaar-schroefverwijderset-verwijderen

En dat ging hartstikke makkelijk, want binnen een half uurtje was hij uit elkaar. Bijna uit elkaar, want ik kreeg één schroef er met geen mogelijkheid uit. En hoe vaker ik mijn schroefboormachine erop zette, hoe meer de schroef dolgedraaid raakte. Er was geen beweging in te krijgen!

3 Makkelijke oplossingen voor een dolgedraaide schroef

Omdat ik het vertikte om hulp te vragen, besloot ik Google eens te vragen hoe ik die dolgedraaide schroef toch zelf kon verwijderen. Gelukkig vond ik al snel 3 superhandige tips!

Heb jij ook een schroef die je met geen mogelijkheid los kunt draaien? Lees dan gauw verder, want de oplossing staat hier gegarandeerd tussen!

1. Met een elastiek of duct tape

000-Ferutimg.pw-schroef-dolgedraaid-vast-tips-verwijderen-gereedschap-elastiek-schroefverwijderaar-schroefverwijderset-verwijderen

De makkelijkste manier om een dolgedraaide schroef te verwijderen is met een (dik) elastiek of een stukje duct tape. Die geven allebei meer grip in de schroefkop namelijk, omdat ze de beschadigde ruimtes opvullen.

Zo doe je het

  • Plaats het elastiek over de dolgedraaide schroef.
  • Duw een schroevendraaier in de schroefkop (over het elastiek).
  • Draai de schroef nu voorzichtig los.

2. Met een hamer

Lukt het niet met een elastiek? Probeer het dan eens met een hamer en een schroevendraaier. Je maakt met de hamer namelijk een nieuwe sleuf in de schroefkop, waardoor het heel goed mogelijk is dat je de schroef toch los krijgt.

Zo doe je het

  • Kies een schroevendraaier die goed in de schroefkop past. Ik gebruikte een platte.
  • Zet de schroevendraaier tegen de schroefkop aan en tik met je hamer voorzichtig tegen de achterkant van de schroevendraaier.
  • Na een aantal slagen heb je een nieuwe sleuf gemaakt.
  • Zet de schroevendraaier nu in de sleuf en draai naar links om de schroef los te krijgen.

3. Gebruik een schroefverwijderset

Geloof me, jij en ik en zijn niet de enigen die wel eens met een dolgedraaide schroef opgescheept zaten. Het komt echt heel vaak voor. Daarom zijn er speciale schroefverwijdersets op de markt tegenwoordig. Zo'n set bestaat uit een speciale bit die je combineert met een accuboormachine. Met de kop van het bitje 'tap je draad' in de beschadigde schroefkop.

Zo doe je het

  • Plaats de bit in de schroefkop.
  • Draai de bit om en draai de schroef los.

Mij is het uiteindelijk gelukt met tip 2 (en wat hulp van mijn man, haha). Heb jij wat aan deze tips gehad of heb je misschien nog een goed idee? Laat het me weten, want het gaat me ongetwijfeld nog een keer gebeuren!

Dit is ook handig

De buitenkant van je huis schilderen: 6 handige tips

Met deze stips verjaag je fruitvliegjes

Voor de klusser: zo verminder je rommel op je werkplek

Reacties
Walter

Helaas gaan deze drie oplossingen niet op voor DOLgedraaide schroeven. Bij dolgedraaide schroeven heeft de schroefdraad geen vat meer op het materiaal. De genoemde oplossingen werken alleen bij schroeven waarvan de kop zover is uitgesleten dat de schroevendraaier er normaal gee vat op heeft.

5 jaar geleden
Walter

doldraaien (van een schroef) niet pakken "die schroef draait dol". Dit betekent dat de schroef niet (meer) pakt in het materiaal, niet dat de schroevendraaier niet pakt in de schroef. Blijkens de vele ONJUISTE beschrijvingen van gereedschap om schroeven of bouten met een beschadigde KOP los te draaien, een veel verbreid misverstand. Alle tips in dit artikel verwijzen naar het losdraaien van schroeven met een beschadigde KOP, niet van schroeven waarbij de schroefdraad niet meer pakt.

5 jaar geleden
Sandra-van-Koningshoven

Hoi Walter! Dat laatste wat je zegt betekent hetzelfde als een dolgedraaide schroef :) Ik heb het zelf geprobeerd en het werkte uitstekend! Groetjes, Sandra van de redactie van WONEN.nl

5 jaar geleden