Foto: Wonen-verduurzamen

Duurzame keuzes maken in huis: praktische tips voor een milieuvriendelijke woning

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, streven meer mensen ernaar om milieuvriendelijke keuzes te maken.

Marlou 13 Juni 2023

Hoewel er vele manieren zijn om een positieve impact op het milieu te hebben, begint het vaak bij kleine stappen in onze eigen woning. Of je nu een huiseigenaar bent of in een huurwoning woont, er zijn tal van mogelijkheden om duurzamere keuzes te maken en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Hoe kun je op een praktische manier een duurzamere levensstijl in je huis integreren?

Kies voor tweedehands witgoed

Een van de beste manieren waarin je een duurzamere keuze kunt maken in huis is door te kiezen voor tweedehands witgoed artikelen. Elektrische apparaten kunnen een aanzienlijke impact hebben op je energieverbruik. Door tweedehands apparaten te kopen verleng je de levensduur en verminder je de vraag naar nieuwe productie. Door te kiezen voor een refurbished wasmachine geef je een apparaat een tweede leven en maak je een goede keuze voor jezelf en het milieu. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden wat betreft witgoedartikelen, zoals een tweedehands wasdroger of vaatwasser. Deze apparaten kunnen vaak nog een lange tijd mee, zeker wanneer ze goed zijn onderhouden en zijn nagekeken voordat ze weer in de verkoop gaan. Er zijn verschillende online winkels waar je terecht kunt voor hoogwaardige tweedehands witgoedartikelen.

Nog meer tweedehands

Naast tweedehands witgoed zijn er nog tal van andere zaken voor in huis waar je kunt kiezen voor tweedehands opties. Ten eerste zijn dat meubels, zoals een bank, tafel, kast of stoelen. Deze zijn vaak nog van goede kwaliteit en kunnen een unieke en karaktervolle uitstraling geven aan je interieur. Daarnaast zijn ook decoratieve items zoals fotolijsten of vazen zeer geschikt om tweedehands te kopen. Tevens kun je denken aan items voor in de keuken zoals pannen of servies en ook boeken en andere vormen van media zoals vinylplaten zijn vaak erg betaalbaar en kunnen nog heel wat jaren mee. Het is bovendien een leuke bezigheid om op een markt of in een lokale kringloopwinkel op zoek te gaan naar de mooiste pareltjes. 

Energiezuinige apparaten

Of je nu kiest voor een nieuw apparaat of een tweedehands model, let bij aanschaf altijd goed op het energielabel. Kies voor apparaten met het hoogste energielabel, in de meeste gevallen is dat A, in sommige gevallen staan er plusjes achter, deze hebben een nog lagere energieconsumptie. Door te kiezen voor een gunstig label kun je aanzienlijk besparen op je energierekening. 

Ledverlichting

Een andere eenvoudige en effectieve manier om duurzamer te worden in huis is door traditionele lampen te vervangen door energiezuinige ledverlichting. Deze verbruiken veel minder energie, gaan langer mee en bevatten geen schadelijke stoffen. Hoewel ledlampen vaak wat duurder zijn in aanschaf, bespaar je op de lange termijn juist geld omdat ze een veel langere levensduur hebben. 

Isolatie tegen energieverlies

Goede isolatie is cruciaal voor het verminderen van energieverlies in je woning. Zorg er daarom voor dat je dak, muren, ramen en vloeren goed geïsoleerd zijn om warmteverlies in de winter te voorkomen en de warmte in de zomer juist buiten te houden. Door je huis goed te isoleren, verlaag je niet alleen je energieverbruik, maar creëer je ook een comfortabelere leefomgeving. 

Vermindering van waterverbruik

Ook het verbruik van water mogen we niet vergeten in de weg naar een duurzamere woning. Er zijn tal van manieren om je waterverbruik te verminderen of om slimmer om te gaan met je waterverbruik. Denk allereerst aan het installeren van waterbesparende douchekoppen en kranen. Hierdoor kun je vaak tot wel 50% water besparen. Daarbij is het van belang om je douchetijd zo veel mogelijk te verkorten en verspilling te vermijden. Laat dus niet onnodig het water stromen tijdens het tandenpoetsen of het wassen van je handen. Laat je het douchewater eerst warm worden voordat je eronder stapt, dan kun je dit water opvangen in een emmer om later te gebruiken om bijvoorbeeld planten (binnen of buiten) water mee te geven. Ook regenwater is een uitstekende optie om je planten mee te bewateren. Vang regenwater op in een regenton, dit is geheel gratis en je hebt geen extra water nodig uit de kraan. 

Door deze tips toe te passen en bewuste keuzes te maken in je dagelijks leven, kun je bijdragen aan een duurzamere woning en een positieve impact hebben op het milieu. Het gaat niet alleen om grote veranderingen, maar ook om de kleine stappen die we nemen om onze leefomgeving groener en duurzamer te maken. Hiermee maak je niet alleen een goede keuze voor je eigen portemonnee, maar ook voor de toekomst. 

Reacties