5 tips om je woning energiezuiniger te maken

Ben je op zoek naar manieren om je woning energiezuiniger te maken? Anno 2021 is dit een hot topic.

01 Oktober 2021

Natuurlijk is het verduurzamen van je woning goed voor je eigen portemonnee, maar misschien nog wel belangrijker: het is goed voor het milieu. Door je woning energiezuiniger te maken kun je een belangrijk steentje bijdragen aan een beter klimaat. Daarom vind je in dit artikel de 5 beste tips voor een duurzamere woning.

  1. Isoleer je woning

Dit is misschien wel de tip die je uiteindelijk het meeste oplevert. Door isolatie aan te brengen in je woning kun je namelijk flink besparen op je energieverbruik. Je kunt je huis op verschillende manieren isoleren, maar de meest effectieve is spouwmuurisolatie. Wist je namelijk dat een woning gemiddeld wel zo'n 20% van haar warmte verliest via de muren? Je moet dus flink gaan stoken om deze warmte weer terug te krijgen. Naast spouwmuurisolatie zijn dakisolatie en vloerisolatie nog twee andere energiebesparende vormen van isolatie.

  1. Leg zonnepanelen op je dak

Vandaag de dag verschijnen er op steeds meer daken zonnepanelen; een goede zaak. Met zonnepanelen is het mogelijk om je eigen stroom op te wekken, wat erg goed is voor je portemonnee én het milieu. Zonnepanelen zijn namelijk een 100% groene energiebron. Kijk voordat je zonnepanelen aanschaft eerst goed hoeveel stroom je nodig hebt en of je er wel een geschikt dak voor hebt.

  1. Warmtepomp

CV-ketels zijn over het algemeen grootverbruikers van gas en stroom. Gelukkig kan je ook op andere manieren je huis verwarmen, zoals met een warmtepomp. Deze werkt op elektriciteit, wat een stuk efficiënter en beter voor het milieu is. Met een warmtepomp kun je je CO2-uitstoot namelijk wel met 50% verlagen. Het nadeel van een warmtepomp is dat het een behoorlijke investering is. Aan de andere kant heb je hem na 10 tot 15 jaar wel volledig terugverdiend.

  1. Kunststof en aluminium kozijnen

Naast je muren kunnen ook je kozijnen zorgen voor warmteverlies vanuit je woning. Wil je je huis energiezuiniger maken, dan is het dus de moeite waard om beter isolerende kozijnen te laten plaatsen. Voorbeelden hiervan zijn kunststof kozijnen en aluminium kozijnen. Deze hebben een veel hogere isolatiewaarde dan traditionele houten kozijnen. Bovendien gaan ze veel langer mee. Waar houten kozijnen na een bepaalde periode gaan rotten, blijven kunststof en aluminium modellen tientallen jaren mooi.

  1. HR++ glas

Als je dan toch bezig bent, kun je in je nieuwe kozijnen ook wel nieuw glas plaatsen. Kies hierbij dan voor het duurzame HR++ glas. Veel huizen hebben tegenwoordig dubbel glas, wat in principe prima isoleert. Toch zijn de isolerende eigenschappen van driedubbel glas of HR++ glas nog veel beter en kun je er flink mee besparen.

Reacties