Foto: De-beste-opties-voor-het-verduurzamen-van-je-woning

De beste opties voor het verduurzamen van je woning

Stijgende gasprijzen en tekorten, klimaatverandering, gevolgen voor een volgende generatie.

Guido van Loon

We ontkomen er niet aan om na te denken over het verduurzamen van onze woning. Je huis energiezuiniger maken klinkt heel ingewikkeld, maar dat is het zeker niet altijd. Sommige ingrepen zijn niet heel intensief en ook niet eens heel duur. Anderen zijn wel wat kostbaarder. Op de lange termijn scheelt het je echter behoorlijk op de rekening. Wat zijn de meest effectieve maatregelen? En hoe zit het eigenlijk met de financiën?

Financiële mogelijkheden

Het verduurzamen van je woning kan een behoorlijke investering zijn. Niet iedereen heeft natuurlijk zulke bedragen zomaar klaarliggen. Er zijn mogelijkheden voor het verkrijgen van subsidies vanuit de overheid. Voordat je bezig gaat met het regelen van duurzame inveteringen is het eerste dat je moet doen het uitzoeken van die mogelijkheden en de voorwaarden daarvan. Vaak moet je namelijk voordat je een bedrijf inschakelt voor de werkzaamheden de subsidie al hebben aangevraagd. Kijk altijd goed naar de voorwaarden. Er zijn zowel subsidies als leningen beschikbaar. Je kunt daarnaast ook kiezen voor een persoonlijke lening voor de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen. Hiermee ontvang je een bepaald bedrag in één keer. Je betaalt dit terug met een vast rentepercentage en de looptijd staat vast. Je weet dus vantevoren precies waar je aan toe bent, hoeveel je betaalt en tot wanneer. Ook al betaal je voor een lening rente, op de lange termijn kan het alsnog lonen om hiermee zonnepanelen of bijvoorbeeld een warmtepomp aan te schaffen. Hierdoor gaan je maandelijkse kosten namelijk aanzienlijk omlaag. Naast subsidies en leningen zijn er soms ook mogelijkheden voor een hogere hypotheek voor energiebesparende middelen, informeer daarvoor bij je hypotheekverstrekker.

Spouwmuurisolatie

Een huis verliest veel warmte via de muren. Al die energie gaat verloren en stook je dus voor niks. Als je die muren isoleert, dan scheelt dat behoorlijk. Tussen de binnen- en buitenmuur van je huis zit een holle ruimte. Door de ruimte op te vullen met isolatiemateriaal houdt het de warmte veel beter vast. De meeste nieuwere huizen hebben, gebouwd na 1975 hebben vaak al isolatie, maar dit kan in sommige gevallen nog verbetert worden. Spouwmuurisolatie is de minst ingrijpende en goedkoopste optie tot het energiezuiniger maken van je huis. Het houdt overigens niet alleen de warmte in de winter binnen, maar zorgt er ook voor dat het in de zomer koeler blijft in huis.

Tochtgaten dichtmaken

Een simpele, maar doeltreffende manier om warmte binnen te houden is door gaten en kieren in je huis dicht te maken. Warme lucht ontsnapt via bijvoorbeeld door kieren onder ramen en deuren en koude lucht stroomt daardoor binnen. Heb je in de winter de verwarming aanstaan, dan draait die voor een groot gedeelte voor niks. Maar gebruik van tochtstrips of eventueel kit. Heb je niet een heel groot budget en geen ruimte voor grote aanpassingen of investeringen, dan is dit in ieder geval al een goede optie. Zorg er altijd wel voor dat er een mogelijkheid is tot ventilatie. Frisse lucht in je huis is ook heel belangrijk. Zet bijvoorbeeld ‘s nachts een raam open op het moment dat de verwarming niet aan is.

HR++ beglazing

Tegenwoordig vind je nog maar weinig huizen zonder dubbele beglazing. Toch zit er wel een verschillende tussen ‘ouderwets’ dubbel glas en HR beglazing. De isolatiewaarde van HR (++) glas is stukken beter dan dubbel glas zoals we dat kennen van vroeger. Het zorgt er niet alleen voor dat warmte minder snel verloren gaat, maar het is ook meer geluidswerend. Tegenwoordig is er ook nog de optie voor driedubbel glas. Dit is qua isolatie het allerbeste, alleen dit past niet in een standaard kozijn, die moeten dus ook worden vervangen, wat het een hele kostbare optie maakt. Moeten je kozijnen sowieso vervangen worden, dan kan het de investering wellicht waard zijn.

Zonnepanelen

Op vele huizen in Nederland zijn er al zonnepanelen te vinden. Dat kunnen er alleen nog veel meer worden. Zonnepanelen zijn in dit rijtje de grootste investering. Toch blijft het aantal groeien en dat komt omdat je de investering er na een paar jaar meestal al uit hebt. Als je voor de beste zonnepanelen kiest met een hoog rendement dan heb je er natuurlijk het meeste aan. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op, er zijn ook leuke initiatieven voor als je zelf geen zonnepanelen kwijt kunt. Je kunt je dan aansluiten bij een project dat ergens anders geplaatst is. Let er bij het plaatsen van zonnepanelen altijd op dat de ligging ideaal is en hoeveel panelen je kunt plaatsen.

Reacties