Hoe kan ik mijn woning verduurzamen?

Het verduurzamen van jouw woning heeft vele voordelen. Het belangrijkste en meest voor de hand liggende voordeel: het verlagen van jouw energiegebruik.

Guido van Loon 09 April 2021

Een lager energiegebruik is goed voor jouw portemonnee én voor het milieu. Daarnaast zorgt het verduurzamen van jouw woning voor meer leefcomfort, een gezonder leefklimaat en een verhoogde woningwaarde. Maar hoe begin je met verduurzamen? En welke mogelijkheden heb je allemaal? We leggen de voor- en nadelen per manier van verduurzamen aan je uit! 

Verduurzamen en besparen met isolatie

Het meest bekende voorbeeld als het gaat om het verduurzamen van jouw woning: isolatie. Isolatie heeft een grote impact op het energiezuiniger maken van jouw huis. Met name van het isoleren van de spouwmuren heb je direct profijt. De meest gebruikte vormen van isolatie zijn spouwmuurisolatie en vloerisolatie.

Spouwmuurisolatie

De kosten van spouwmuurisolatie verschillen per type woning. Voor een tussenwoning betaal je ongeveer €900. Het isoleren van de muren bij een vrijstaande woning loopt op tot €4000. Toch is spouwmuurisolatie een goede investering. Je merkt de voordelen van spouwmuurisolatie direct en bespaart jaarlijks aanzienlijk op de energierekening.  

Bij spouwmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal gespoten tussen de muren. Hiervoor is het dus wel van belang dat je een spouwmuur hebt en geen enkelsteense muren. Het isolatiemateriaal wordt vanaf de buitenzijde via kleine gaatjes ingebracht. Na het isoleren van de spouwmuren voelen de muren minder koud aan en heb je geen tocht meer in huis.

Vloerisolatie

Heeft jouw woning een kruipruimte? Dan is vloerisolatie een effectieve manier om jouw woning te verduurzamen. Vloerisolatie kost tussen de €1.500 en €2.900. Hiermee voorkom je dat kou en tocht vanaf beneden jouw woning in komen. 

Bij vloerisolatie wordt er isolatiemateriaal aangebracht aan de onderzijde van jouw vloer. Hiervoor moet er een minimale kruipruimte zijn van 50 cm. Heb jij een kleinere kruipruimte? Dan kun je kiezen voor bodemisolatie. Hierbij worden er korrels in de kruipruimte gespoten. 

Wist je dat jij zelf ook je vloer kunt isoleren? Lees hiervoor de handleiding van het materiaal. Kies voor materiaal met ten minste een isolatiewaarde van 3,3. Zie je zelf isoleren niet zitten? Via WijIsoleren.nl vind je eenvoudig een isolatiebedrijf bij jou in de buurt.

Slimme thermostaat

Jouw woning automatisch verwarmen zonder energie te verspillen. Met deze eenvoudige manier van verduurzamen, bespaar je gemiddeld 24% aan gas. Met een reguliere klokthermostaat kan je evenveel verduurzamen als een slimme thermostaat. Echter, een slimme thermostaat biedt vele male meer gebruiksgemak. Zo gaat verduurzamen op de automatische piloot. 

Er zijn verschillende type slimme thermostaten. Zo zijn er zijn slimme thermostaten die je kunt bedienen met je telefoon maar kan het ook dat de thermostaat zich aanpast naar jouw dag- en nachtritme. Wil jij optimaal leefgemak? Laat jouw slimme thermostaat dan integreren in jouw domotica. 

LED-verlichting

LED-lampen zijn 90% duurzamer dan gloeilampen en 50% duurzamer dan TL lampen. Met de stijgende prijs van energie is het dan ook een effectieve manier om jouw huis te verduurzamen en te besparen op de energierekening. LED-verlichting heeft een levensduur van maar liefst 75.000 uur! Daarmee verdien je de kosten van jouw verlichting eenvoudig terug. 

Zonne-energie

Met zonnepanelen kun je op een duurzame manier energie opwekken. 10 zonnepanelen kosten ongeveer €4.200. Deze leveren in 25 jaar zo’n €11.200 aan energie op. Dit is vergelijkbaar met een rente van 4% op jouw spaarrekening. Je kunt met producten op zonne-energie al klein beginnen.  

Ben je bijvoorbeeld ook op zoek naar zonwering? Kies dan voor rolluiken op zonne-energie. Zo heb je twee vliegen in één klap. Daarmee isoleer je je woning en betaal je geen extra energiekosten terwijl je wel gebruik maakt van elektrische bediening. 

Hoe ga jij verduurzamen? 

Jouw woning verduurzamen kan op diverse manieren. Je kunt kiezen voor bekende methodes zoals het isoleren van jouw huis of zonnepanelen. Maar je kunt ook klein beginnen door te kiezen voor producten die werken op een zonne-energie.

Reacties