Foto: Spouwmuurisolatie

Goede isolatie: energiebesparing en subsidie

Isolatie helpt tegen warmteverlies. Doordat de warmte binnen blijft (of de kou buiten), hoef je minder te stoken.

Dat zorgt voor lagere stookkosten. Dat is niet alleen prettig voor jou als woningeigenaar. Ook met het oog op duurzaamheid is energiebesparing een belangrijk thema. Het tijdperk dat we bewuster om moeten gaan met ons energieverbruik is aangebroken. Ook jij kunt daaraan een steentje bijdragen door over te stappen op groene energie en door je huis beter te laten isoleren.

Soorten isolatie voor de woning

Er zijn diverse isolatiemaatregelen om je huis beter te isoleren. Je kunt je hele huis verbouwen, maar een enkele maatregel helpt al enorm. Een combinatie kan je woning volledig isolerend maken. Isolatieglas ofwel hoogrendementsglas(HR+ en HR++) wordt de nieuwe standaard voor woningen. Met enkel dubbele beglazing bespaar je niet genoeg. HR++ is dubbele beglazing met een speciale isolerende folie. Het voorkomt ook dat er koude zones ontstaan, waar er door condensvorming weer vochtproblemen kunnen ontstaan. Naast de warmte-isolerende functie helpt isolatieglas ook tegen storende geluiden van buiten.

Omdat warmte naar boven stijgt, is dakisolatie goed voor een energiebesparing van maar liefst 25 %. Je kunt je dak laten isoleren met verschillende materialen waaronder glaswol en rotswol. Als je graag rekening wilt houden met het milieu zijn er milieuvriendelijke alternatieven zoals schapenwol, papiervlokken, houtwol of hennep.

Ook het isoleren van spouwmuren maakt een woning energiezuinig. Dit is weliswaar een investering, maar doordat je minder geld aan het verwarmen van je huis kwijt bent, zul je dit op de lange termijn terug kunnen verdienen. De spouwmuur is een muur uit twee evenwijdige delen die parallel aan elkaar staan met een kleine ruimte ertussen. Deze ruimte op zich werkt al isolerend, want ook lucht isoleert (denk daarbij aan een thermoskan). Een spouwmuurisolatie is een maatregel die je muur nog meer isoleert door isolatiematerialen in de spouw te plaatsen.

Subsidie

Wanneer je een spouwisolatie door een aannemer laat uitvoeren, heb je grote kans dat je hiervoor subsidie kunt krijgen. Zulke projecten vallen namelijk vaak onder de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Hiervoor moet het isolatieproject wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De subsidie wordt alleen toegekend aan woningeigenaars; voor huurwoningen is er geen subsidie mogelijk. Je moet ten minste twee verschillende isolatiemaatregelen toepassen, bijvoorbeeld spouwmuur- en de genoemde dakisolatie. Laat het werk uitvoeren door een erkende aannemer en de isolatiewaarde moet minimaal 1,1 m²K/W bedragen. De subsidie kan aangevraagd worden via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Let op! De subsidie is alleen geldig voor werken die in de toekomst worden uitgevoerd. Het is dus niet mogelijk subsidie te krijgen voor al uitgevoerde projecten. Na toekenning van de premie moet de spouwmuurisolatie binnen vier maanden worden uitgevoerd. Tevens geldt er een minimale oppervlakte dat geïsoleerd moet worden voor je kans maakt op subsidie.

Reacties