Hoe kun je je woning verduurzamen?

Je hoort er steeds vaker over: het verduurzamen van woningen.

Guido van Loon 19 Mei 2021

Waar dit eerder niet zozeer aan de orde leek te zijn, kiezen tegenwoordig steeds meer mensen voor duurzame opties in en rondom het huis. Ben je hier ook benieuwd naar en wil je weten hoe je het kunt aanpakken? We delen onze tips!

Zonnepanelen op het dak

Met zonnepanelen op het dak ga je profiteren van een lagere energierekening, zeker op de langere termijn. Je geniet na de plaatsing namelijk van jarenlange gratis zonnestroom, die maakt dat je bespaart. Dit maakt het de investering waard! Zonnepanelen kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd bij je woning. Je kunt de hulp inschakelen van een installateur uit jouw regio, bijvoorbeeld voor zonnepanelen Zwolle. De klus is snel geklaard: al in één dag kunnen de panelen op je dak worden geplaatst. Het ligt er maar net aan waar je woont, om te bepalen welke expert je aanvraagt. Ook zonnepanelen Almelo is een goede optie, evenals een andere locatie in het land. Zo geniet je in no time van je nieuwe energievoorziening.

Goede isolatie

Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder energie je hoeft te verbruiken. Bij nieuwe woningen wordt hier gelukkig al steeds meer rekening mee gehouden. Als je in een oudere woning woont, is het echter slim om de isolatie zelf aan te pakken. Let erop dat de isolering van je woning verschillende onderdelen betreft. Het dak, de muren, de gevels, de deuren, de vloer en de kruipruimte: dit zijn verschillende onderdelen die aangepakt kunnen worden. Het is een idee om dit stuk voor stuk te isoleren, mocht je het willen verdelen. Als je woning eenmaal is geïsoleerd, zie je dit terug in je energieverbruik: dit gaat flink naar beneden!

Gasloos wonen

Bij nieuwbouwwoningen wordt er al automatisch voor gezorgd: gasloos wonen. Zo stappen we langzaam maar zeker af van het gebruik van gas in het huishouden. Dat heeft positieve gevolgen voor het milieu! Je kunt ook zelf van gas afstappen, door maatregelen te treffen in je woning en over te stappen op duurzamere opties.

Energiezuinige apparaten in huis halen

Ook de apparaten die je gebruikt in je huishouden kunnen een steentje bijdragen aan de verduurzaming van je woning. Althans, als je energiezuinige apparaten in gebruik hebt! Denk daarbij aan de apparaten in je keuken: koelkast, vaatwasser, waterkoker, oven, broodrooster en koffiezetapparaat bijvoorbeeld. Voor veel gebruiksvoorwerpen zijn er energiezuinige modellen te vinden. Dat geldt ook voor de apparaten op overige plekken in huis. De stofzuiger, wasmachine en wasdroger zijn tevens goede voorbeelden. Mocht je op het moment nog oude varianten in huis hebben staan, is het wellicht eens tijd voor een upgrade. Dat is goed voor de portemonnee én voor het milieu!

Reacties