Foto: 2017-11/ARKit-oprichten-opmeten-huis.jpg

Handige ARKit helpt met het inrichten en opmeten van je huis

Iedereen die wel eens is verhuisd of het interieur heeft vernieuwd weet het: knap lastig om de ruimte goed in te schatten en passend meubilair te kiezen.

Veel mensen gaan met een rolmaat aan de gang, om zo een inschatting te kunnen maken hoe ze de ruimte het beste kunnen inrichten.

Dat kan tegenwoordig een stuk eenvoudiger, want Apple komt nu met ARKit. ARKit is een systeem dat werkt op basis van augmented reality, wat betekent dat digitale elementen worden toegevoegd aan de echte wereld met behulp van een camera, bijvoorbeeld je smartphonecamera. Met ARKit kunnen ruimtes eenvoudig opgemeten worden en kun je zelfs meubilair in je woonkamer projecteren, om te bekijken of je de juiste keuze maakt.

Augmented reality: het is er al even, maar niet op deze manier

Augmented reality (AR) mag dan wel een vrij nieuwe ontwikkeling zijn, apps die AR inzetten bestaan al langer. Het is echter pas sinds kort dat de technologie zo goed werkt, dat we het in de praktijk efficiënt kunnen gebruiken.

De ARKit is één van de voorlopers in de technologie en helpt je bij alledaagse dingen. Ontwikkelaars kunnen met behulp van ARKit relatief eenvoudig allerlei goedwerkende AR apps ontwikkelen. Zo kun je met de MeasureKit nauwkeurig meten en met diverse apps van winkels producten uit hun assortiment in je woonkamer projecteren. Onder meer IKEA en Amazon hebben dergelijke apps al uitgebracht.

De resultaten zijn bijzonder goed, wat deuren opent om een stuk comfortabeler te winkelen vanuit je luie stoel. Je hoeft niet langer te twijfelen over het formaat of kleur en kunt met de meet-app bovendien direct inschatten hoe groot je meubilair ongeveer mag zijn om nog goed te passen in het interieur.

Ondersteuning voor veel smartphones

ARKit is beschikbaar op Apple smartphones, omdat het werkt op basis van het iOS-besturingssysteem. Omdat de technologie vrij geavanceerd is, is ARKit alleen beschikbaar voor de nieuwste iOS 11. Dit besturingssysteem vind je onder meer op de nieuwe iPhone X maar ook op oudere modellen, vanaf de iPhone 5S.

De nieuwste iPhone X is sinds november van 2017 beschikbaar en mateloos populair. Veel mensen kiezen er hierbij voor een sim only abonnement in combinatie met de iPhone X. Met de hypermoderne iPhone X op zak kun je ongelimiteerd gebruik maken van AR apps die werken op basis van ARKit. Hoe sneller de telefoon, hoe soepeler de apps zullen werken, wat geen overbodige luxe is bij het virtueel inrichten van ruimtes.

Op Android-modellen zijn vergelijkbare apps beschikbaar, al werken deze op het eerste oog minder vloeiend dan het gloednieuwe ARKit.

Reacties