Doe duurzaam en goedkoop; verwarm met een airco van Panasonic

Tegenwoordig worden de meest diverse manieren van verwarmen gebruikt.

Waar deze beweging ontstond om klimaatverandering te stoppen, is hier vandaag de dag nog een reden bijgekomen. Namelijk het beperken van je vaste lasten. Dit heeft er voor gezorgd dat verduurzaming en andere soorten van verwarmen in een stroomversnelling terecht zijn gekomen. Dit is niet alleen fijn omdat de opties dan snel toenemen, ook zorgt het ervoor dat de opties betaalbaarder worden. Een manier die nog niet heel bekend is maar die qua verwarmen steeds populairder wordt, is die van verwarmen door middel van een Panasonic airconditioning.

Zo werkt het

Een airconditioning die kan koelen én verwarmen, maar niet de hoofdprijs kost qua verbruik; dat moet wel innovatief zijn qua gebruik. Zoals bij het koelen, hierbij wordt warmte aan de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit afgevoerd. Wanneer het gaat om verwarmen, dan trekt de buitenunit juist warmte uit de buitenlucht aan en vervoert deze naar de binnenunit. Deze verspreidt de warmte vervolgens in de ruimte. Een airco is een lucht-lucht warmtepomp. Je kunt het vergelijken met een lucht-water of grond-water warmtepomp, waar de energie ook van buitenaf komt.

Warme zomers, warme winters

Verwarmen kan via je lucht-lucht warmtepomp aangenaam in de winter, maar een airconditioning komt ook in de steeds heter wordende zomers goed van pas. Deze multifunctionele units kunnen namelijk in de (steeds warmer en vochtig wordende) zomers zorgen voor een aangenaam binnenklimaat, en zijn tevens in staat om in de winter de woning te verwarmen. Waar airconditionings voorheen bekend stonden als ware stroomvreters is dat vandaag de dag wel anders. Ze worden steeds zuiniger en zijn dus nu ook nog door Panasonic multifunctioneel ontwikkeld. Daarom is verwarmen via een Lucht-lucht warmtepomp vandaag de dag een slimme, duurzame én voordelige keuze. 

Bijkomende gezondheidsvoordelen

Een lucht-lucht warmtepomp van Panasonic zorgt ervoor dat de lucht gezuiverd wordt. Concreet houdt dit in dat de lucht vrij wordt gemaakt van vrije radicalen zoals virussen, bacteriën, pollen en onaangename geurtjes. Dit wordt gedaan door de zogenaamde nanoe™ X technologie die gebruik maakt van hydroxylradicalen (OH-radicalen). Dit zorgt ervoor dat, wanneer de airco de lucht van buiten naar binnen brengt, deze gezuiverd wordt, omdat de OH-radicalen deze stoffen binden.

Vooral voor mensen met allergieën een zeer welkome ontwikkeling. We zijn vandaag de dag meer dan ooit bezig met gezondheid, sport en welzijn. Geld en aandacht besteden aan het binnenklimaat is dan ook meer dan logisch. Leuke bijkomstigheid; door een aangenaam en kwalitatief hoogwaardig binnenklimaat blijven harde oppervlaktes, gevoelige stoffen en vloeren ook beter van kwaliteit.

Het oog wil ook wat

Er is aandacht besteed aan het design van de warmtepompen van Panasonic. Naast dat er in uitvoering iets te kiezen valt, is er ook verschil in kleur. Naast de welbekende witte varianten, zijn ze er nu ook in stijlvol, onopvallend antraciet.

Smart, snel op temperatuur en vrijwel geluidloos

Door de gerichte manier van verwarmen, is de snelheid van een Panasonic lucht-lucht warmtepomp zeer hoog. Binnen ongeveer 10 minuten is een kamer al warm of koud te krijgen. Iets wat ontzettend bijdraagt aan de besparing op de vaste lasten, omdat je zo het apparaat pas aan hoeft te doen als je daadwerkelijk thuis bent.

Zoals bij meer slimme verwarmingen is ook deze manier van verwarmen te beheren door middel van een mooi staaltje techniek zoals de geïntegreerde Wi-Fi middels je smartphone. Ook aansluiting middels Google Assistant en Amazon Alexa zijn mogelijk. En het geluid? Met een volume van 19DB (een boomblaadje in de wind is 20DB) zal alleen de héle oplettende luisteraar iets horen.

Installatie

Het is zeer simpel qua installatie. Dankzij vele innovaties is de installatie veel gemakkelijker geworden. Ook is er aandacht besteed aan de afvoerslang, de kabelgoten en veiligheid. Mocht je besluiten deze wijze van verwarmen definitief te verkiezen boven die van de centrale verwarming, dan kun je het vloermodel zo op de plaats van de vroegere centrale verwarming hangen. Daarnaast hoef je niet voor iedere unit apart een buitenunit te plaatsen. Op één buitenunit kunnen namelijk tot wel vijf binnenunits geplaatst worden.

Daarnaast is de eerder besproken nanoe™ X technologie vrijwel onderhoudsvrij. Door het zorgvuldige ontwerp is onderhoud eenvoudig uit te voeren door de installateur, wat het nog prettiger maakt voor jou als particulier.

Het kostenplaatje

De prijs zal je ongetwijfeld meevallen, zeker wanneer je de kosten van een nieuwe CV en/of boiler in gedachten houdt. De aanschafprijs van een airco die ook verwarmt is namelijk veel lager dan de prijs die je voor de reguliere manieren van verwarmen betaalt. Daarnaast zijn de maandelijkse kosten ook laag én heb je dus niet een unit voor de zomer en eentje voor de winter nodig.

Nadelen?

Of er ook nadelen zijn? Wellicht dat deze nieuwe en innovatieve manier van verwarmen nog niet zo breed bekend is dat er geen subsidie op zit. Voor de zakelijke markt is dit anders, maar de aanvraag is nog steeds vrij complex.

Conclusie

Wij concluderen dat verwarmen door middel van een Panasonic lucht-lucht warmtepomp een heel goede optie is, zeker gezien de klimatologische veranderingen en uitdagingen waar we komende jaren nog mee te maken krijgen. Kortom, een prachtig stukje innovatie wat in geen enkele ruimte zal misstaan.