Koelen met een warmtepomp? Ja, dat kan!

Door de omgekeerde werking van de lucht-water warmtepomp kan de woning niet alleen verwarmd maar ook gekoeld worden.

Tijdens de warme zomerdagen willen steeds meer huiseigenaren ook hun woning goed kunnen koelen. Dat kan niet alleen met een airco, waarmee overigens ook energie-efficiënt kan worden verwarmd, maar ook met een warmtepomp. Hoe werkt koelen met een warmtepomp?

Omgekeerde werking

Om te kunnen koelen, wordt de werking van de warmtepomp omgedraaid. In plaats van warmte uit de buitenlucht halen om de woning te verwarmen, wordt voor het koelen warmte uit de woning gehaald en via de buitenunit van de warmtepomp naar buiten gebracht. De Panasonic Aquarea lucht-water warmtepompen zijn bijvoorbeeld standaard voorzien van een koelmodus. In deze koelmodus voorziet de warmtepomp de vloerverwarming in de woning van water tot ongeveer 18 graden. Lager koelen is niet wenselijk, omdat dan condens op de vloer kan ontstaan.

Met ventilatorconvectoren is het mogelijk om ‘door te koelen’ en ruimtes daarbij te ontvochtigen. Een combinatie van die twee afgiftesystemen kan ook. Ventilatorconvectoren op bijvoorbeeld de eerste verdieping worden voorzien van water van 7 graden, terwijl de watertemperatuur voor de vloerverwarming op de begane grond wordt gemengd tot 18 graden. Zo is dankzij de warmtepomp een tweezone-systeem met zone-afhankelijke koeling te realiseren.

Aansluiten op zonnepanelen

Omdat bij het koelen de compressor wordt gebruikt, verbruikt de warmtepomp meer elektriciteit. Daarom zijn de Aquarea-warmtepompen eenvoudig met zonnepanelen te verbinden door middel van een extra printplaat (CZ-NS5P). De energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt zo direct gebruikt voor zowel verwarmen als koelen en de productie van warm tapwater.

Verschillende factoren spelen een rol bij de selectie van de juiste warmtepomp, zoals de grootte van je woning, het aantal bewoners, de wens om te verwarmen of koelen en voldoende warm tapwater. Met behulp van de Panasonic Aquarea selectietool bepaal je snel de ideale warmtepomp voor je woning.