Zo houd je je woning lekker koel tijdens hete zomerdagen

Ja, het is weer zomer en gelukkig merken we dat al goed. Al een paar weken is het lekker warm en daar genieten we natuurlijk met volle teugen van.

10 Juli 2018

Wat wellicht wat minder leuk kan zijn aan langdurige warmte, is dat deze warmte ook in je huis of appartement blijft hangen! Zo kan het kwik snel oplopen en we weten allemaal dat het niet makkelijk is om te slapen in de hitte… Daarom geven we je graag een aantal tips om je woning koel te houden tijdens hete zomerdagen.

Houd overdag alles dicht

Ga je ‘s ochtends werken, of beter nog, gezellig een dagje weg? Dan is het slim om alle ramen en deuren dicht te houden. Niet alleen dat, zorg er ook voor dat de zon niet naar binnen kan! Heb je dus gordijnen, rolgordijnen of zelfs rolluiken, doe deze dan vooral dicht. Zo blijft de koelte binnen en de warmte buiten. Dit gaat misschien tegen je natuur in, maar het werkt echt.

Gooi ‘s avonds alles open

Zodra de zon niet meer op je woning staat, dan is het tijd om alle ramen en deuren open te zetten. De lucht buiten koelt af en deze waait op deze manier lekker naar binnen. Zo daalt de temperatuur in huis vrijwel direct. Het is dus wel belangrijk om dit pas te doen wanneer de zon niet meer vol op je huis straalt. Daarnaast is er nog iets erg belangrijk wanneer je je ramen en deuren open zet om alles door te laten waaien; schaf horren aan! Je wil natuurlijk graag dat het lekker koel wordt in huis, maar het is wel heel vervelend als er dan allemaal muggen en vliegen mee naar binnen komen. Dat is misschien wel nog vervelender dan slapen in een warme kamer…

Er zijn heel veel verschillende horren die ervoor kunnen zorgen dat je alle ramen en deuren open kunt zetten zonder dat er vervelende insecten mee naar binnenkomen. Wanneer je een naar binnen draaiend raam hebt, kun je kiezen voor een normale hor. Maar ook wanneer je een naar buiten draaiend raam hebt, is het mogelijk om een hor te plaatsen. Alleen horren voor je ramen heeft geen nut, wanneer je ook je achterdeur bijvoorbeeld graag open zet. Gelukkig zijn daar ook oplossingen voor; kies bijvoorbeeld voor een plissé hordeur. Wanneer je bijvoorbeeld grote, openslaande deuren hebt of misschien wel een grote schuifpui hebt, kun je het best kiezen voor een dubbele plissé hordeur. Deze hebben de sluiting in het midden, waardoor er makkelijk een groot oppervlak bedekt kan worden en je ook makkelijk in en uit kunt lopen!

Gebruik geen apparatuur dat hitte uitstoot

Dit is een goede tip waar lang niet iedereen aan denkt. Want ja, op een warme dag moet er natuurlijk ook gewoon gegeten worden. Het is echter niet zo slim om dan een ovenschotel te gaan maken, of om iets te koken wat lang op moet staan. Je oven en gasfornuis zorgen er namelijk voor dat de temperatuur in je woning nog verder kan stijgen! Ga voor een lekkere salade, of eet ergens op een terrasje! En vooruit, die stofzuiger kun je vandaag ook maar beter laten staan...