Waar moet je op letten bij het kopen van een hordeur?

Houd insecten en ander ongedierte buiten de deur, zonder de deur van je woning voortdurend dicht te moeten houden in de zomermaanden.

Guido van Loon 26 Juni 2021

Maak jij al gebruik van een hordeur? Hordeuren worden in verschillende soorten, modellen en formaten aangeboden. Het maakt dat je vrijwel altijd een hordeur vindt die past bij de deur en interieurstijl van jouw woning. Kies je voor een strakke plissé hordeur, of geef je de voorkeur aan een scharnierende hordeur?

Bij de aankoop van een hordeur zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Dit artikel zet de belangrijkste factoren voor je op een rijtje. Aan welke van de factoren die op deze pagina genoemd worden heb je zelf al gedacht?

Hordeur voor huishoudens met kinderen en huisdieren

Wanneer je een hordeur gebruikt in een huishouden met kinderen en huisdieren, is het belangrijk hier rekening mee te houden bij de aankoop van de hordeur. Voor kinderen moet de deur eenvoudig open te krijgen zijn. Daarbij is het in het geval van huisdieren belangrijk dat de hordeur niet direct beschadigd raakt als je hond of kat deze per ongeluk over het hoofd ziet. Daarbij wil je voorkomen dat bijvoorbeeld katten met hun nagels in het gaas van de hordeur blijven haken.

Geschikte hordeur voor gezinnen met kinderen

Een gezin met kinderen kiest over het algemeen voor een plissé hordeur. Naast het feit dat deze hordeuren bijzonder stijlvol zijn, maak je ze eenvoudig open en dicht. Het maakt dat de hordeur ook door je kinderen geopend en gesloten kan worden. Niet alleen is de hordeur heel gemakkelijk te bedienen voor zowel volwassenen als kinderen. Ook is deze hordeur bestand tegen een stootje! Het maakt dus niet uit, als er per ongeluk een bal tegen de hordeur wordt gegooid.

Hordeur voor huishoudens met huisdieren

Waar een plissé hordeur bij huishoudens met kinderen goed van pas komt, is deze hordeur minder geschikt voor huishoudens met huisdieren. Het gaat is vaak niet stevig genoeg om een huisdier tegen te houden als deze iets te enthousiast richting de deur rent. Verstandiger is het om voor een scharnierende hordeur te kiezen. Deze hordeuren kunnen van verstevigd gaas worden voorzien, wat wel bestand is tegen het enthousiasme van jouw hond of kat.

Naast de scharnierende hordeuren zijn ook horlamellen een goede optie voor huishoudens met huisdieren. Net als de scharnierende hordeur worden ook horlamellen voorzien van extra stevig gaas. Daarbij lopen huisdieren met horlamellen makkelijker van binnen naar buiten en weer terug.

Verschillende soorten gaas in hordeuren

Reeds las je al dat er speciaal, versterkt gaas voor huisdieren bestaat. Je hebt echter nog meer opties, wanneer je op zoek gaat naar een geschikte hordeur! In een plissé hordeur wordt bijvoorbeeld speciaal geplisseerd gaas gebruikt. Let wel, dit geldt alleen wanneer je voor een hordeur van hoge kwaliteit kiest. Kijk bijvoorbeeld eens naar de hordeur van Grandeur. Deze leverancier gebruikt een type gaas welke stugger en daardoor ook iets steviger is dan het gaas wat standaard in een hordeur gebruikt wordt. Let op, geplisseerd gaas is minder stevig dan het gaas in een scharnierende hordeur voor gezinnen met huisdieren.

Ook het bekijken waard: pollenwerend gaas. Dit type gaas is interessant wanneer je regelmatig last hebt van jeukende ogen als gevolg van de pollen in de lucht. Met pollenwerend gaas blijven de pollen buiten je woning.

Kleur van de hordeur aan laten sluiten op je kozijnen

Niet onbelangrijk is de wijze waarop een hordeur wegvalt bij de rest van je interieur. Je wilt bijvoorbeeld voorkomen dat de cassette van een plissé hordeur te sterk contrasteert met de kleur van de overige kozijnen rond de hordeur. Vaak wordt de mogelijkheid geboden om de cassette van de hordeur in een door jou gekozen RAL-kleur uit te laten voeren. Zo kun je de kleur van de cassette naadloos aan laten sluiten op de kleur van het kozijn. Kies voor een hordeur van een hogere kwaliteit, om te voorkomen dat de kleur van de hordeur snel vervaagt. Ook kleine krasjes zouden er bij een goedkope hordeur toe kunnen leiden dat de hordeur z’n fraaie uitstraling verliest. Kwaliteit boven kwantiteit!

Algehele kwaliteit van een hordeur

Tot slot is het vanzelfsprekend belangrijk om te kijken naar de algehele kwaliteit van een hordeur. Je wilt er zeker van zijn dat je hier een lange tijd mee vooruit kunt! Kies voor een gerenommeerd aanbieder van hordeuren, welke de authentieke (plissé) hordeur levert. Een voorbeeld van zo’n aanbieder werd op deze pagina al genoemd; Grandeur. Er zijn tegenwoordig verschillende partijen op de markt die een goedkoop alternatief leveren. Zo’n goedkoop alternatief lijkt vaak interessant, daar het een flinke besparing op kan leveren. Dit is echter een imitatie van de klassieke hordeur en daardoor van veel lagere kwaliteit. Over een langere termijn ben je hierdoor duurder uit. Daar komt bij dat een authentieke hordeur als die van Grandeur veel comfort biedt in het gebruik hiervan. Er is niets vervelender dan een deur die voortdurend dicht valt of na verloop van tijd juist niet meer goed sluit.

Tip: zoek op de website van een leverancier van hordeuren naar een handleiding voor de montage. Het geeft je een beeld van de eenvoud hiervan!

Reacties