Foto: Sedum-dak-dakbedekking-groen

Iedereen kan het dak op!

Een dak kun je natuurlijk vergroenen met zonnepanelen, maar Greenchoice biedt sinds deze week ook een meer letterlijke optie aan: sedum, oftewel vetplanten.

Een met sedum begroeid dak heeft een positief effect op de biodiversiteit én op het energieverbruik in huis. In samenwerking met sedumshop.com biedt Greenchoice 10% korting op de aanschaf van zo’n sedumdak.

Sedumdaken dragen bij aan een groene, gezonde en prettige leefomgeving. Faron Schenkers, productmanager bij Greenchoice: “Bij Greenchoice stimuleren we onze klanten bij het maken van groene keuzes. Sedumdaken passen hier heel goed bij. Ze bieden zowel economische als ecologische voordelen.”

Een sedumdak heeft een positief effect op het energieverbruik in huis. In de zomer verlaagt het de binnentemperatuur en ‘s-winters zorgt het juist voor extra dakisolatie. Bovendien herstelt sedum de flora en fauna op daken, bindt het CO2 en fijnstof, zorgt het voor een langere levensduur van het dak en heeft het een hoog waterbufferend vermogen na regenval. “Zo bespaar je op je energiekosten en draag je tegelijkertijd bij aan een beter klimaat”, aldus Schenkers.

Ook voor mensen die hun dak al vergroenden met zonnepanelen biedt sedum overigens voordeel. Uit een recent onderzoek in Berlijn blijkt dat het rendement van zonnepanelen met 6-24% toeneemt wanneer ze gecombineerd worden met een groendak, zoals een sedumdak.

Subsidie

Vanwege de ecologische voordelen verstrekken veel gemeentes in Nederland een subsidie om het aanleggen van groene daken te stimuleren. Ondernemers kunnen gebruikmaken van de landelijke MIA- en Vamil-regelingen. Sedumdaken staan op deze lijst en vallen binnen de hoogste aftrekcategorie.

Bijensterfte tegengaan

Een ander specifiek voordeel van sedum is dat het een drachtplant is voor bestuivers, zoals bijen en vlinders. Het biedt nectar en stuifmeel. Schenkers: “Een sedumdak is daarmee dus ook goed nieuws voor de bijen in ons land, die het zwaar hebben. Vooral in de stedelijke omgeving hebben ze voldoende, gevarieerd en gifvrij voedsel nodig. Met een sedumdak draag je daaraan bij.”

Reacties