Foto: Nieuwe-sloten-hier-moet-je-op-letten

Nieuwe sloten: hier moet je op letten

Je sloten vervangen is vaak een goed idee. Zeker als de sloten ouder zijn dan 10 jaar of als je problemen hebt met je sloten, is het tijd ze te vervangen.

Guido van Loon

In de laatste jaren zijn de sloten sterk verbeterd. Maar er zijn zoveel soorten sloten te vinden, dat je niet weet welke je moet kiezen. Waar moet je op letten?

1. Kerntrekbeveiliging

Kerntrekken is een methode die veel inbrekers gebruiken om binnen te komen. De methode is simpel. De inbreker draait een schroef in het sleutelgat. Door daar vervolgens hard aan te trekken, wordt de cilinder gebroken. Als die kapot is, gaat de deur eenvoudig open. Een slot met kerntrekbeveiliging is voorzien van een middenstuk van gehard staal. Deze is nagenoeg niet te breken, waardoor een inbreker geen kans ziet om binnen te komen. Lang niet elk cilinderslot heeft goede kerntrekbeveiliging! Cilindersloten van het merk M&C zijn standaard voorzien van een speciale kerntrekbeveiliging van hard staal.

2. Beveiliging tegen uitboren

Een tweede methode om binnen te komen is uitboren. Het slot wordt dan op bepaalde plekken met een boormachine open geboord. Daardoor komt het slot lot te zitten en kan het worden verwijderd. Steeds meer goede cilindersloten hebben een beveiliging tegen uitboren. Die bestaat vaak uit bepaalde harde metalen plaatjes waar een boormachine niet zomaar doorheen komt. Zo kan een inbreker het slot niet zomaar uit de deur halen of zodanig beschadigen dat de deur open kan.

3. Geen extra sleutels maken

Er is nog een belangrijke manier voor inbrekers om binnen te komen. Zij kunnen een sleutel stiekem kopiëren. Stel je voor dat jij je sleutels in je jaszak hebt zitten. Iemand kan de sleutels pakken en binnen 2 seconden een afdruk maken van je huissleutel. Vervolgens is het kinderspel om van de afdruk een nieuwe sleutel te gieten. Een eenvoudige beveiliging is het kiezen voor een slot waarvan de sleutels niet nagemaakt kunnen worden. Er zijn tegenwoordig cilindersloten met sleutels die er anders uitzien. Ze zijn plat en hebben aan beide kanten groeven en putjes. Deze sleutels kunnen niet nagemaakt worden.

4. Het SKG keurmerk en extra certificaten

Bij het kiezen van sloten is het goed om rekening te houden met de veiligheid. Natuurlijk kan er bij een slot altijd staan dat er bepaalde beveiligingen op zitten. Hoe weet je dat zeker? Dat weet je alleen als het slot voorzien is van een SKG keurmerk. Het aantal sterren geeft aan hoe veilig het slot is. Drie sterren is de norm, daarmee heb je een veilig slot dat voldoet aan alle eisen van de politie. Het is nog beter om een SKG*** slot te kiezen dat ook extra certificaten heeft. Dan weet je zeker dat vrijwel alle inbraakmethoden niet werken op jouw nieuwe sloten.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende cilindersloten te vinden. Als ze een SKG keurmerk hebben, hebben de sloten meestal twee of drie sterren. Heeft een slot het SKG** keurmerk, dan moet je het altijd combineren met beveiligd deurbeslag. Anders is het slot nog steeds niet bestand tegen een aantal inbraakmethoden. Heeft het slot een SKG*** keurmerk, dan ben er altijd zeker van dat je een veilig slot hebt. Denk jij dat het niet nodig is om je sloten te vervangen? Lees ook: Het merendeel van de Nederlanders overschat de veiligheid van zijn sloten behoorlijk.

Reacties