Foto: brandwerend-kluis

Kluis in huis? Stel jezelf deze vragen!

Om je belangrijke spullen en documenten veilig te stellen, is het raadzaam om een kluis in huis te nemen.

Guido van Loon

Maar een kluis kopen, dat doe je misschien niet zomaar even. Er zijn namelijk een heleboel kluizen om uit te kiezen. Hoe kom je nu tot de juiste beslissing? Met dít handige artikel kom je een heel eind.

Hoe groot moet de kluis zijn?

De belangrijkste vraag: hoe groot moet de kluis zijn? Dit heeft met name te maken met het aantal spullen dat je erin wilt stoppen. Kluizen zijn er zowel in een klein als een groot formaat te vinden. Of ga voor een middelgroot formaat. Probeer vooraf te bedenken wat je allemaal in de kluis kwijt wilt, om op basis hiervan een goede keuze te maken. Wellicht heb je wel veel spullen die je erin wilt stoppen. Of gaat het om grote items: elektronische apparaten zoals laptops en camera’s nemen meer plek in beslag dan sieraden. Om maar iets te noemen. Twijfel je? Dan is het verstandig om een net wat grotere kluis te nemen, zodat je er in de toekomst nog meer spullen in kwijt kunt.

Wil je een gecertificeerde kluis?

Kluizen zijn er in allerlei kwaliteitsklassen te vinden. Het is verstandig om voor een gecertificeerde kluis te kiezen, om echt op de kluis te kunnen vertrouwen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij brandwerende kluizen. Ook zijn gecertificeerde anti-inbraakkluizen veel moeilijker open te breken dan kluizen zonder certificaat. Let hier dan ook zeker op bij de aanschaf van een kluis. Er zijn verschillende maatstaven om rekening mee te houden: zoek dit vooraf uit over de kluis die je op het oog hebt. In Europa werken we met ECB-S (European Certification Body Systems). Het is de investering absoluut waard om op een certificaat te letten: het gaat immers om je dierbaarste spullen!

Waar ga je de kluis plaatsen in huis?

Denk vooraf alvast na over de plaats van de kluis in huis. Als je er een specifieke plek voor in gedachten hebt, kun je ook direct rekening houden met de afmetingen die de kluis kan hebben. Kluizen worden vaak bewaard in de slaapkamer, op zolder of in de garage. Wil je de kluis verstoppen? Doe dit dan achter een schilderij of ingebouwd in een meubelstuk. De zwaarte van de kluis speelt ook een rol. Hoe zwaarder de kluis is, hoe sterker de kluis over het algemeen is. Wil je de kluis wegwerken in een grote kast? Zorg dan wel dat het meubelstuk een zwaar gewicht kan dragen. Plaats de kluis trouwens ook weer niet op een plek waar je zelf nauwelijks bij kunt komen, want zo wordt het wel erg moeilijk om er spullen in en uit te halen.

Welk slot wil je op de kluis?

Kluizen kennen verschillende sloten. Zo zijn er kluizen met een sleutelslot, waarbij je de sleutel goed moet bewaren. Een (elektronisch) cijferslot is tevens een optie, dat met een toegangscode werkt. Iedereen heeft weer een eigen voorkeur!

Reacties