Foto: kluis-huis

Wat zijn de verschillende soorten kluizen?

Als het gaat om het veilig opbergen van waardevolle spullen en documenten, dan komen er veel verschillende soorten kluizen naar boven.

Martijn 08 September 2023

Kluizen zijn ontworpen om niet alleen diefstal te voorkomen, maar ook om hun inhoud te beschermen tegen andere risico's zoals brand, water of zelfs explosies. Welke kluis past nu bij jouw behoeftes? De meest voorkomende soorten kluizen bespreken we in deze blog.

Inbraakwerende kluizen

Deze kluizen zijn specifiek ontworpen om inbraken en diefstal te voorkomen. Inbraakwerende kluizen vaak gemaakt van dik staal en hebben goede vergrendelingsmechanismen die het moeilijk maken om de kluis te openen. De dikte van de wanden en deuren, evenals de complexiteit van de sloten, bepaalt vaak de mate van beveiliging die ze bieden.

Brandwerende kluizen

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze kluizen ontworpen om de inhoud van de kluis te beschermen tegen brand. Brandwerende kluizen gemaakt van materialen die een hoge hittebestendigheid hebben en zijn vaak getest om te zorgen dat ze de inhoud gedurende een specifieke tijd (meestal variërend van 30 minuten tot enkele uren) veilig kunnen houden bij blootstelling aan extreme temperaturen.

Laptopkluizen

Laptopkluizen zijn speciaal ontworpen om laptops en andere waardevolle elektronica te beschermen tegen diefstal en schade. Ze bieden een beveiligde opslagplaats in bijvoorbeeld scholen, kantoren en openbare ruimtes. Ook zijn de laptopkluizen ideaal om in huis te hebben op het moment dat je bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Geldkluizen

Geldkluizen zijn stevige en veilige kluizen die speciaal ontworpen zijn voor het bewaren van waardevolle items zoals contant geld, sieraden, belangrijke documenten en andere kostbaarheden. Ze dienen als een degelijke bescherming tegen diefstal, brand en andere potentiële risico's. Deze kluizen worden vaak gebruikt door particulieren, bedrijven, financiële instellingen en detailhandels om hun waardevolle bezittingen te beveiligen. Vaak zijn geldkluizen ook gecertificeerde kluizen. Met een gecertificeerde kluis kunt u de inhoud van uw kluis laten verzekeren bij uw verzekeraar.

Wapenkluizen

Wapenkluizen zijn speciaal ontworpen voor het veilig opbergen van vuurwapens. Deze kluizen bieden zowel bescherming tegen onbevoegde toegang als veilige opslag om ongelukken te voorkomen. Ze hebben vaak meerdere aparte vakken om zo wapens van munitie gescheiden te houden.

Inbouwkluizen

Inbouwkluizen worden ingebouwd in muren of vloeren en zijn ontworpen om extra discreet te zijn. Ze zijn ideaal voor het opbergen van documenten en kleine waardevolle spullen, en zijn dan ook erg onopvallendheid. Daarnaast zijn deze kluizen ook moeilijk te verwijderen, omdat ze ingebouwd zijn.

Gebruikte kluizen

Ook zijn er talloze tweedehands kluizen die worden aangeboden op het internet. Het aanschaffen van een gebruikte kluis kan voordelig zijn om meerdere redenen. Het kan een goedkopere optie zijn, omdat niet de volledige prijs van een nieuwe kluis hoeft worden betaald. Bovendien hebben gebruikte kluizen vaak nog steeds hoge beveiligingsstandaarden en kunnen ze worden aangepast aan specifieke behoeften. Het is een duurzaam alternatief dat zowel bescherming als waarde biedt. 

Zoals je leest, zijn er veel verschillende soorten kluizen. Vraag jezelf dan ook eerst af wat je precies wilt opbergen in een kluis en waar je het voornamelijk tegen wilt beschermen. Op basis van die gegevens kan je op zoek gaan naar de geschikte kluis. Alle verschillende kluizen zijn te vinden op Kluizen.nl en de specialisten helpen je hier graag met eventuele vragen.

Reacties
Anderen bekeken ook