Foto: Brandwerende_deuren

Brandwerende Deuren: Veiligheid en Wetgeving

Brandwerende deuren spelen een cruciale rol in de veiligheid van woningen door de verspreiding van vuur en rook tegen te houden, wat extra tijd geeft voor evacuatie en brandbestrijding.

Theo Vliegop 12 Juli 2024

In deze blogpost bespreken we de verschillende types brandwerende deuren, zoals RF30 en EI30, en de relevante Europese wetgeving die hierop van toepassing is.

Wat zijn Brandwerende Deuren?

Brandwerende deuren zijn speciaal ontworpen deuren die bestand zijn tegen vuur en rook gedurende een bepaalde periode. Ze zijn een essentieel onderdeel van brandveiligheidssystemen in gebouwen zoals bijvoorbeeld appartementen. Deze deuren zijn gemaakt van brandwerende materialen en zijn vaak voorzien van afdichtingen die bij verhitting uitzetten om openingen af te sluiten waar rook doorheen zou kunnen komen.

Verschillende Types Brandwerende Deuren

Er zijn verschillende classificaties voor brandwerende deuren, afhankelijk van hoe lang ze bestand zijn tegen vuur en rook. De meest gangbare classificaties zijn RF30 en EI30.

  • RF30: Deze classificatie geeft aan dat de deur 30 minuten weerstand biedt tegen brand. RF staat voor "résistance au feu," wat Frans is voor "brandweerstand." Dit type deur wordt vaak gebruikt in residentiële en commerciële gebouwen waar een basisniveau van brandbescherming voldoende is.
  • EI30: De EI30-classificatie is gebaseerd op Europese normen en betekent dat de deur 30 minuten weerstand biedt tegen zowel hitte (E voor "Étanchéité," wat "dichtheid" betekent) als isolatie (I voor "Isolation"). Deze deuren bieden dus niet alleen bescherming tegen de vlammen, maar ook tegen de hitte, waardoor ze geschikt zijn voor omgevingen waar strikte brandveiligheidseisen gelden, zoals in appartementsblokken, ziekenhuizen en scholen.

Europese Wetgeving

De Europese wetgeving omtrent brandwerende deuren is vastgelegd in de norm EN 16034, die de prestaties van brandwerende en rookwerende deuren en poorten specificeert. Deze norm stelt eisen aan de weerstand tegen brand en rook, inclusief de duur waarvoor deze bescherming moet worden gegarandeerd.

De EI1-norm is een specifieke classificatie binnen deze wetgeving die aangeeft dat de deur zowel hitte als vlammen gedurende een bepaalde tijd buiten moet houden. Dit betekent dat een EI1-deur niet alleen moet voorkomen dat vuur zich verspreidt, maar ook dat de temperatuur aan de niet-brandzijde van de deur niet boven een bepaald niveau mag komen, wat essentieel is voor de veiligheid van personen in aangrenzende ruimtes.

Installatie en Onderhoud

Het correct installeren en onderhouden van brandwerende deuren is van cruciaal belang om hun effectiviteit te waarborgen. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

  • Professionele Installatie: Brandwerende deuren moeten door gekwalificeerde professionals worden geïnstalleerd om te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Onjuiste installatie kan de werking van de deur in geval van brand compromitteren.
  • Regelmatig Onderhoud: Periodieke inspecties en onderhoud zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat brandwerende deuren in goede staat blijven. Dit omvat het controleren van afdichtingen, sluitmechanismen en andere cruciale onderdelen.
  • Documentatie en Certificering: Het is belangrijk om alle documentatie en certificaten van brandwerende deuren bij te houden. Dit is niet alleen een wettelijke vereiste, maar ook een manier om te verzekeren dat de deuren aan alle veiligheidsnormen voldoen.

Conclusie

Brandwerende deuren zijn een essentieel onderdeel van de brandveiligheidsinfrastructuur van elke woning en gebouw. Door te kiezen voor de juiste classificatie, zoals RF30 of EI30, en te zorgen voor professionele installatie en regelmatig onderhoud, kunnen we de veiligheid van bewoners en gebruikers aanzienlijk verbeteren.

De Europese wetgeving biedt een solide kader voor de prestaties en veiligheid van deze deuren, wat bijdraagt aan een hoger niveau van bescherming in noodsituaties.

Bron: https://www.areco.be

Reacties