Gira rookmelder Dual/VdS

Zelfs bij een smeulende brand neemt de deeltjesdichtheid sprongsgewijs toe en slaat de Gira rookmelder Dual/VdS alarm.

Gira rookmelder redt levens

De nieuwe Gira rookmelder Dual/VdS slaat zelfs bij een smeulende brand alarm, doordat dit alarm de deeltjesdichtheid sprongsgewijs opneemt. Dankzij de twee detectiemethoden zorgt de Gira rookmelder Dual/VdS onder andere voor een dubbele veiligheid. Met de Gira rookmelder Dual/VdS word je altijd op tijd voor brand gewaarschuwd. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er ca. 200.000 woningbranden elk jaar weer door de brandweer worden bestreden. Ondanks hun professionele inzet, komen er jaarlijks ongeveer 600 mensen om het leven. Daarbij komt het grootste gevaar niet van de vlammen, maar van de zeer giftige rookgassen die al bij kleine smeulende branden vrij komen. Een brand ontstaat meestal ´s nachts, dus wie niet op tijd wakker wordt, kan al binnen enkele ademteugen stikken. Met de Gira Dual/VdS voorkom je dat, deze rookmelder kan juist dan levens redden.

Gira rookmelder Dual/VdS

Als combinatie van rook- en warmtemelder werkt de Gira rookmelder Dual/VdS volgens het principe van optisch strooilicht: een processor analyseert de in de lucht zwevende deeltjes in de ruimte. Zelfs bij een smeulende brand neemt de deeltjesdichtheid sprongsgewijs toe en slaat de rookmelder alarm. Het nadeel van dit proces is dat het ongeschikt is voor ruimten met onvermijdbare storende invloeden, zoals keukendampen of stof. Daarom heeft Gira de nieuwe rookmelder Dual/VdS tevens voorzien van een thermodifferentiaalsensor die uitsluitend warmte registreert. In ruimten met rook-, damp- of stofontwikkeling kan het optische strooilichtsysteem eenvoudig worden uitgeschakeld en daarmee een vals alarm worden voorkomen – hier garandeert dan het thermische principe de veiligheid. Daarmee is de Gira rookmelder Dual/VdS niet alleen geschikt voor woonkamers, slaapkamers en gangen, maar ook voor de keuken, badkamer, garage en kelderruimte.

Rookmelder met dubbele veiligheid

Meestal zijn minimaal drie rookmelders per woning vereist, omdat de optimale locaties in de kinderkamer, slaapkamer en de gang zijn. De brandweer adviseert overigens om ook op andere locaties rookmelders te installeren, bijvoorbeeld in de keuken, in de badkamer en in het trappenhuis. Als aanbieder van oplossingen voor moderne gebouwentechniek, heeft Gira een rookmelder voor thuisgebruik op de markt gebracht waarbij voor het eerst twee detectiemethoden worden toegepast. Deze zorgen niet alleen voor dubbele veiligheid, maar tegelijkertijd voor een uitbreiding van het toepassingsgebied van rookmelders. Het apparaat is vanzelfsprekend BOSEC-gecertificeerd (Belgian Organisation for Security Certification).

Specificaties

De batterijgevoegde Gira rookmelder Dual/VdS beschikt over een batterijwisselaanduiding. De batterijlevensduur bij standalone-gebruik met een lithiumbatterij bedraagt ca. 10 jaar. Door middel van een voet met netvoeding kan de Gira rookmelder Dual/VdS ook op het 230V lichtnet worden gebruikt. Een automatische zelftest controleert regelmatig alle apparaatfuncties, inclusief de batterijlevensduur. Via de geïntegreerde functieknop kunnen te allen tijde diverse productfuncties worden geactiveerd, bijvoorbeeld het uitschakelen van het apparaat gedurende 15 minuten. In beide bedrijfsstanden – batterij en lichtnet – kunnen meerdere rookmelders onderling worden gekoppeld. In een noodgeval slaat één apparaat alarm en activeert deze alle aangesloten rookmelders die vervolgens ook alarm slaan. Een luid, pulseren waarschuwingssignaal van ca. 85 dB (A) wekt de bewoners zelfs uit een diepe slaap!