Hoe werkt lekdetectie middels camerabeelden?

Een lekkage is in veel gevallen makkelijk te vinden. Zo staat er bijvoorbeeld vaak een plas(je) water op de vloer.

Guido van Loon 22 Januari 2021

Door de waterstroom te volgen spoor je een lekkage vaak snel op. Helaas gaat het niet altijd zo makkelijk. Er kan namelijk ook sprake zijn van een onzichtbare lekkage. Toch zijn er ook manieren om zo’n lekkage binnen een mum van tijd op te sporen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van lekdetectie. Deze term doet niet bij iedereen een belletje rinkelen. Weet je ook niet hoe dit werkt? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk hoe lekdetectie middels camerabeelden werkt. 

Wat is lekdetectie?

Voordat we verder ingaan op de werking van lekdetectie is het eerst handig om te weten wat dit precies is. Kort door de bocht is het niets anders dan een methode om een lekkage op te sporen. Is er sprake van een verlaagde waterdruk in huis? Dan kan dit duiden op een lekkage. Als je er niet direct in slaagt de bron van het lek te vinden, besluit je mogelijk een vloer of muur open te breken. Hierdoor kun je behoorlijk wat schade aanrichten. Met lekdetectie hoef je hier niet bang voor te zijn. Bij deze methode wordt de bron van het lek namelijk opgespoord met een camera. Hierdoor hoef je een vloer of muur op slechts één plek open te breken en dat zorgt voor aanzienlijk minder schade. 

Lekkage opsporen met warmtebeeldcamera

Wil je lekdetectie toepassen om een onzichtbare lekkage te vinden? Dan kun je hier het beste een warmtebeeldcamera voor gebruiken. Met behulp van deze speciale camera kun je het leidingwerk in een vloer of muur in beeld brengen. Dit lijkt niet heel bijzonder, maar dat is het wel. Door de camera op een object te richten, kun je temperatuurverschillen waarnemen. Dit helpt je bijvoorbeeld bij het opsporen van een lekkage in een waterleiding. Het water hoort altijd in een rechte lijn te stromen. Zie je een afwijkende stroom wanneer je de warmtebeeldcamera op een vloer of muur richt? Dan is de kans groot dat je de lekkage gevonden hebt. 

Zelf een lek opsporen met behulp van lekdetectie

Het opsporen van een onzichtbare lekkage middels lekdetectie lijkt geen lastige opgave. Daarom besluit je mogelijk om hier zelf mee aan de slag te gaan. Dit kan alleen als je over de juiste apparatuur beschikt. Zo moet je een warmtebeeldcamera in huis hebben om zelf aan de slag te kunnen met lekdetectie. Hier houdt het niet bij op, want je moet ook over kennis van het apparaat beschikken. Ontbreekt deze kennis? Dan weet je mogelijk niet hoe je een lekkage opspoort middels lekdetectie.

Uitbesteden aan een professional

Er zijn mensen die besluiten om zelf aan de slag te gaan met lekdetectie middels camerabeelden. Heb je geen warmtebeeldcamera in huis? Of heb je gewoonweg geen kennis van of ervaring met lekdetectie? Schakel dan een lekdetectiebedrijf in. Zij beschikken allereerst over de benodigde apparatuur om lekdetectie op de juiste wijze toe te passen. Ook is er voldoende kennis en ervaring aanwezig om de methode toe te passen. Nadeel is dat je geld betaalt voor zo’n specialist. Laat je hierdoor niet weerhouden een lekdetectiebedrijf in te schakelen. Het kan jou namelijk ook een flinke besparing opleveren. Het lek is namelijk snel boven water en kan direct gerepareerd worden. Je blijft hierdoor bespaard van verdere waterschade.

 

Reacties