7 tips voor een productief thuiskantoor als zzp’er

Met een rustige en ergonomische werkplek ga jij productief aan het werk.

Guido van Loon 22 Augustus 2019

Een van de voordelen aan zzp’er zijn is dat je lekker thuis kunt werken. Maar thuis werken brengt ook risico’s met zich mee. De mengeling van werk en privé kan het verleidelijk maken om andere dingen te gaan doen dan werken. Gelukkig kun je je thuiskantoor zó inrichten dat je er productief aan het werk kunt. 

 1. Denk als een muis

  … en kies het meest stille plekje van je huis voor je thuiskantoor. Dus niet in dezelfde ruimte als waar de televisie staat; dit werkt afleidend. Kies op zijn minst een ruimte met een deur die je dicht kunt doen.

  Als je achtergrondgeluiden juist wel prettig vindt, dan is dat een minder groot probleem. Maar om echt in de zone te komen helpt het wel om in een ruimte te zitten die bedoeld is om enkel in te werken.

 2. Een ergonomische werkplek

  Het is belangrijk dat je goed achter je bureau zit. Als je hier de hele dag wilt werken, dan wil je niet op een houten kruk zitten. Een goede ergonomische werkruimte is niet moeilijk te creëren. Bespaar bijvoorbeeld dus niet op je bureaustoel, maar zorg dat je een goede afstelbare bureaustoel hebt. Een verstelbaar bureau kan ook een goede investering zijn. Op die manier kun je wisselend zitten en staan aan je bureau.
 3. Ideale verlichting en temperatuur

  Let ook op de verlichting. Deze heeft een in vloed op je motivatie en productiviteit. In een donkere kelderruimte zitten met alleen tl-verlichting is niet heel bevorderlijk voor je productiviteit. Plaats in plaats daarvan je bureau bijvoorbeeld bij het raam. Zo valt er natuurlijk licht naar binnen terwijl je werkt. Je kunt natuurlijk ook de zachte verlichting aanschaffen die natuurlijk licht nabootst.

  Hetzelfde geldt voor de ideale werkkamertemperatuur; deze ligt volgens onderzoek uit 2017, gedaan door de Universiteit van Helsinki, op ongeveer 21 graden Celsius. Heb je het toch koud in je werkkamer? Trek dan een trui aan. Door de temperatuur niet te hoog te zetten behoud je je productiviteit en blijft de lucht lekker fris.
 4. Hou je werkplek opgeruimd

  Om productief te werken in je thuiskantoor is het belangrijk om je werkplek opgeruimd te hebben en te houden. Investeer bijvoorbeeld in archiefkasten als je nog wel veel met papier werkt. Of kies ervoor om zoveel mogelijk papierloos te werken; scheelt bomen en ruimte op je bureau. Dat betekent alle correspondentie via mail, facturen digitaal en je boekhouding online.

  Een wekelijks opruimmoment is ook handig. Zo ruim je bijvoorbeeld iedere maandag voor je je werkweek begint je hele bureau op, of juist iedere vrijdag wanneer je klaar bent met werken. Zo begin je de volgende week lekker fris met een opgeruimde werkplek. Net zoals je fysiek opruimt, is het belangrijk om digitaal ook georganiseerd te blijven. Las een paar uur per week in om al je bestanden, projecten en bankzaken te organiseren. Zodoende houdt je niet alleen rust op je werkplek, maar ook in je hoofd.
 5. Maak het persoonlijk

  Om productief te kunnen werken is het fijn om je ook op je gemak te voelen in je werkruimte. Maak het een beetje persoonlijk en richt het in, in de stijl die jij prettig vindt. Als een modern kantoor niet je stijl is, dan moet je het ook niet doen.

  Je kunt je thuiskantoor personaliseren met een mooie print van een toffe foto. Dat is het leuke aan een thuiskantoor; jij mag het helemaal zelf inrichten. Indien je ook klanten ontvangt in je thuiskantoor moet je hier wel over nadenken; zorg er dan voor dat de personalisatie past bij je werk.
 6. Voeg wat kleur toe!

  Kleuren wekken bepaalde gevoelens op bij mensen. Binnen marketing bestaat er zoiets als kleurenpsychologie. Zo staat de kleur blauw voor vertrouwen, groen voor vrede en rood voor opwinding; sale borden zijn daarom vaak rood.

  In het kader van je thuiskantoor hebben deze drie basiskleuren ook zo hun eigen uitwerkingen op je creativiteit en productiviteit. - Blauw is geruststellend en verbetert je prestatievermogen bij creatieve taken.
  - Rood helpt je bij gedetailleerde taken met een verbetering in aandacht voor detail.
  - Groen verbetert je creatieve prestatievermogen. Deze kleur kun je goed combineren met blauw.

 7. Zet ook een paar planten neer

  Er zijn een aantal planten die een luchtzuiverende werking hebben; deze zijn altijd goed. Maar planten hebben meer positieve uitwerkingen volgens een onderzoek van de Wageningen Environmental Research eerder dit jaar. Zo concludeerden zij dat planten je stresslevels verminderen, je creatieve prestatievermogen verbeteren en je gemoedstoestand verbeteren. Daarnaast verhogen planten ook je concentratie! Je kunt met planten dus alleen maar winnen.

Een extra tip

Deze tip is niet alleen belangrijk wanneer je thuis werkt, maar ook op een kantoor: pauzes nemen. Niemand kan de hele dag gefocust blijven, dat is onmogelijk.

Door een aantal vaste pauzes in te lassen blijf je productief. Zorg er dan ook voor dat je tijdens die pauzes even uit je werkruimte stapt. Ga bijvoorbeeld even een blokje om. Wat frisse lucht en dan weer fris aan het werk.

Reacties