Foto: zon-weren-tips-huis

Hoe houd je de zon buiten?

Het is volop zomer. De zon schijnt bruut bij je naar binnen. Zo kun je niet werken! En je moet dat rapport nog afmaken.

Guido van Loon

Had je hier maar aan gedacht toen je dit huis een maand geleden betrok. Je hebt geen zin om de hele dag met de overgordijnen dicht te zitten. Een oud laken voor het raam vind je ook geen gezicht. Morgen ga je zonwering bestellen. Maar wat kun je op dit moment – het heetste uur van de dag – doen? Er zijn gelukkig noodoplossingen die snel zijn en weinig geld kosten. Om structureel de zon buiten te houden dienen zich nog veel meer opties aan.

De snelle en goedkope oplossing

Heb je een rol noppenfolie binnen handbereik? Dan is een effectieve manier om de zon binnen te houden gevonden. Je hangt een paar stroken voor het raam. Het binnenvallende licht is al een stuk minder scherp. Ook de warmte valt mee nu je dit semi-transparante gordijn met een paar handelingen hebt opgehangen. Een andere methode die snel succes oplevert is aluminiumfolie. Rijd even naar de bouwmarkt – of loop desnoods naar de supermarkt - en haal een paar rollen. Het nadeel is wel dat het zilverpapier het zonlicht geheel blokkeert. Hartje zomer met de bureaulamp aan binnen zitten is geen droomland. De aluminiumfolie houdt de warmte van de zon goed buiten. De glanzende kant heeft een sterk reflecterende werking.

Zonwerende raamfolie

Omdat je niet te lang door de zon geplaagd wilt worden, zoek je een structurele oplossing. Die moet echter wel snel te realiseren en relatief goedkoop zijn. Je komt uit bij zonwerende raamfolie. Je kunt kiezen voor folie aan de buitenkant van je raam of aan de binnenkant. De verkoper legt uit dat folie aan de buitenkant het beste zonwerende effect geeft. Kies je voor de binnenkant, heb je meer profijt van de warmteregeling van de folie. Spiegelende (of reflecterende) folie houdt het meeste zonlicht buiten. Ook voorbijgangers kunnen overigens niet meer naar binnen kijken.

Zonwering aan de buitenkant van je woning

Raamfolie beviel toch niet op den duur. Wanneer ’s avonds de lichten aangingen, keek iedereen bij je naar binnen. Zelf zag je niet meer wat er buiten gebeurde. Je hebt inmiddels wat geld te besteden. De buren hebben screens voor de ramen. Die hebben een vergelijkbare werking als de raamfolie, met het verschil dat je ze omhoog kunt doen als je dat wilt.

Toch gaat jouw voorkeur uit naar fraai beklede markiezen. Die zijn functioneel én een stijlvolle toevoeging aan je woning. Voor de achterkant van je huis heb je inmiddels terrasschermen besteld, zodat je in de zomer ook gerieflijk buiten kunt zitten met je visite. Al heb je daarvoor ook een vrijstaande zonwering overwogen. Die kun je immers ook naar het midden van de tuin verplaatsen.

Shutters, jaloezieën of rolgordijnen

Als je geen wijzigingen aan het uiterlijk van je woning wilt toepassen, kies je voor raambekleding binnenshuis. De mogelijkheden zijn legio. Het voordeel is dat je per raam bepaalt wat de beste vorm van zonwering is. In de erker van je woonkamer laat je witte, houten shutters plaatsen. In de badkamer zijn pvc shutters of aluminium jaloezieën de beste optie.

Vitrage en jaloezieën, raamdecoratie die je vroeger overal al zag, behoren nog steeds bij de populairste raamdecoratie. Maar er is veel bijgekomen. Rolgordijnen bijvoorbeeld, of plisségordijnen. Wat is voor jou het belangrijkste? De felle zon bestrijden of je huis koel houden? Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht, waarmee ze zowel de warmte als het zonlicht retour zenden. Kortom, het beste van twee werelden. Shutters en jaloezieën hebben het voordeel dat je ze ook half open kunt zetten. Met gordijnen werkt dat minder goed, deze doe je vaak volledig open of dicht.

In de winter profijt hebben van zonwering

In de zomer bestrijdt de zonwering de warmte in huis, in de winter houdt hij de kou buiten. Gordijnen hebben een isolerende werking. Met name plissé gordijnen en thermogordijnen staan bekend om hun bijdrage aan een meevallende stroomrekening. Ze vormen een extra buffer bij het dubbel glas dat ze meeste huizen nu wel hebben. Op snikhete dagen blijft de koelte beter hangen in huis. Als het kwik het nulpunt nadert en het stormt en regent buiten, dan blijft de warmte van je cv makkelijker binnen. Zo heb je dubbel profijt van je zonwering binnen. Voor zonwering buiten gaat dit voordeel alleen op bij rolluiken die je neer kunt laten op de koudste dagen.

De natuur zijn werk laten doen

Sommige mensen zijn in de gelukkige omstandigheid dat hun woning is omgeven door bomen. In de zomer blokkeert het gebladerte de zon op een natuurlijke manier. Zij hoeven nauwelijks maatregelen te nemen tegen messcherpe zonnestralen. Maar niet iedereen heeft het geluk in een lommerrijke buurt te wonen.

Biedt je omgeving weinig groen, is het leuk om kamerplanten in de vensterbank te zetten. Hoe meer je er hebt staan, des te beter de zon wordt geblokkeerd. Kies voor bloeiende planten als de begonia of de hortensia. Kamerplanten met grote bladeren zijn ook zeer geschikt. Denk aan de bananenplant of de lepelplant. Op dagen dat de zon niet zo goed zijn best doet, houden deze planten je woning koel. Als je van planten houdt en deze graag verzorgt, zijn ze een goed alternatief voor zonwering binnen.

Reacties