Foto: terrasoverkapping_artikel

Tuinplezier het hele jaar rond?

Dé tips voor terrasoverkappingen, langer buiten zitten en buitenzonwering!

Vincent 11 April 2024

Wat begon als een noodzakelijk kwaad is inmiddels de standaard geworden; we zijn graag en meer thuis dan ooit. Ten tijde van lockdowns moesten we opeens thuis blijven met z’n allen. Met een beetje creativiteit kwamen de meesten erachter dat je thuis prima kunt werken, onderwijs kunt volgen én kunt sporten. Allemaal vanuit je eigen huis, zonder dat je naar buiten hoeft. Natuurlijk is men na deze periode van verplicht thuis zitten weer op pad gegaan, maar het thuisblijven en genieten van je eigen plek is wel gebleven. Wellicht ook gedreven door het besef dat het eigenlijk heel fijn is om een comfortabele, eigen plek te hebben waar je je even kunt onttrekken aan de druk en chaos van het dagelijkse leven. Nu we ons huis meer zijn gaan inrichten naar behoeften, zien we dat de tuin ook meegaat in deze ontwikkeling. We zijn erachter gekomen dat de tuin meer is dan een plek om af en toe in de zomer wat zonnestralen op te vangen. Met een paar simpele ingrepen kun je er echt het hele jaar rond van genieten, zelfs op de koude en gure novemberdagen. Hoe je dit doet? Lees snel verder. 

Alle pannetjes worden nat 

We kunnen er wel omheen gaan draaien maar het feit ligt er; we leven in een regenachtig land. Het ene jaar wat meer regen dan in het andere jaar, maar de conclusie is toch wel te trekken dat we heel was plensbuien over ons heen krijgen op jaarlijkse basis. Maar dit hoeft tegenwoordig geen argument meer te zijn om níet naar buiten te gaan. Wanneer je investeert in een terrasoverkapping, veranda of buitenpatio zul je zien dat je direct langer buiten kunt zitten. Zelfs zonder dat je een extra warmtebron nodig hebt. Want in het voor- en najaar is het vaak helemaal niet koud wanneer het regent, het is vooral erg nat. Dus een eerste stap om je tuin te upgraden naar een plek waar je het hele jaar kunt genieten is om ervoor te zorgen dat je een fijne plek hebt waar je droog kunt zitten. Een overkapping of veranda hoeft tegenwoordig niet meer heel veel te kosten, en vraagt ook niet om een ingrijpende verbouwing. Een paar eenvoudige aanpassingen kunnen er al voor zorgen dat jij droog zit. Zelfs op een dakterras of balkon is het al goed mogelijk. Kijk bijvoorbeeld eens bij de afdeling buitenzonwering. Daar vind je waterdichte doeken die je kunt ophangen, wellicht niet hetzelfde effect als een complete veranda maar ze vangen wel de eerste spetters op én beschermen je tevens tegen de felle zonnestralen.

Past een veranda of overkapping niet echt aan je huis qua ruimte of indeling? Kijk dan eens naar je tuinhuis of laat een nieuw tuinhuis maken. Vaak kun je aan een tuinhuis ook een veranda bouwen, waarmee je dus nog steeds ook op de koudere momenten in het jaar van extra buitenruimte kunt genieten.

De meubels 

De welbekende Hartman tuinset hebben we al een aantal jaren ingeruild voor andere, aanvullende meubels. De loungeset is in menig tuin niet meer weg te denken. Ideaal ook wanneer het nog nét te fris is om op een gewone tuinset binnen te zitten. Op een loungeset kun je immer heerlijk wegkruipen onder een deken. Daarnaast kun je er lekker ’s avonds onderuitgezakt een boek lezen, met iets te drinken binnen handbereik. Fijne meubels zorgen er nu eenmaal voor dat je langer buiten blijft zitten, zowel in de zomer als winter. Ook de buitenkeuken wordt steeds populairder. Hierin investeren is ook een dikke tip. Daarmee hoef je geen eens meer naar binnen te lopen om een koel drankje te pakken of eten te koken. Met een buitenkeuken kun je niet alleen het hele jaar rond van je tuin genieten, maar zelfs de hele dag! 

Altijd groen 

Naast dat je een overkapping hebt met fijne meubels, wil je natuurlijk ook iets fijns om naar te kijken. Daarom is het goed om bij de inrichting van je buitengedeelte ook te kijken of je voor bloemen en planten kunt gaan die het hele jaar rond bloeien en groen zijn. Natuurlijk zal het niet altijd een bloeiende mini-Keukenhof zijn, maar je kan er zeker invloed op uitoefenen door voor bepaalde soorten en types te gaan. Het is tenslotte een stuk leuker om buiten te zitten in een groene omgeving.

Lampje aan 

Wanneer je een tuin wilt waar je ook op de donkere dagen kunt zitten, is het goed om ook te focussen op tuinverlichting. Hier vind je allerlei soorten en maten van. Van duurzame zonne-energie lampen, tot lichtsnoeren met idyllische lampjes die je onder je overkapping hangt. Om dit echt goed en grondig aan te pakken is het slim om een integraal lichtplan te maken. Daarmee kun je aan de voorkant zien hoe je alles zo mooi én goed mogelijk verlicht. Denk ook aan spotjes vanuit de grond en verlichting langs wandelpaadjes. Vergeet ook niet dat verlichting enorm afschrikwekkend werkt voor dieven. Iets wat de investering alleen al ten goede komt.

Altijd warm 

Het laatste wat je nodig hebt om je tuin vier seizoenen proof te maken is een warmtebron. Want je kunt je tuin nog zo gezellig en droog inrichten. Wanneer het kwik naar beneden schiet heb je toch wel dat beetje extra warmte nodig. Het is dan ook aan te raden een heater, buitenkachel of andere warmtebron aan te schaffen. Er zijn tegenwoordig diverse mogelijkheden die een stuk duurzamer zijn dan die van een aantal jaren geleden. Dit is wel dé must have om ervoor te zorgen dat je tuin ook echt altijd lekker is om in te vertoeven. 

Wanneer jij bovenstaande allemaal af kunt vinken dan heb je alles geregeld voor een tuin die het hele jaar meegaat. De kosten kunnen met de opties en ontwikkelingen van vandaag de dag beperkt blijven, maar het genot is daarentegen zeer groot. Een investering waar je jaren plezier van gaat hebben! 

Reacties