5 tips om de warmte buiten te houden

De zomer is een heerlijk seizoen, maar het kan soms ook erg warm worden.

Guido van Loon 17 Juli 2019

Heerlijk om af en toe in de tuin te zitten, maar zodra je de schuifpui achter je dicht trekt is verkoeling meteen verleden tijd. Hoe kun je ervoor zorgen dat de warmte buiten blijft en je woning lekker koel blijft? We geven je een aantal handige tips.

Tip 1: schaf de juiste zonwering aan

Zonwering komt in alle vormen en maten: van dikke rolluiken tot speciale veranda zonwering. De ene zonwering is natuurlijk de andere niet en iedere vorm van zonwering heeft zijn eigen kenmerken. Zo zijn gordijnen ideaal voor het creëren van sfeer, maar beschermen ze je woning iets minder goed tegen de warmte van buitenaf. Doe dus gedegen onderzoek naar de juiste zonwering en maak er tijdens de warme dagen goed gebruik van. Sluit alle zonwering wanneer het warm is en open het pas weer wanneer het buiten wat afkoelt.

Tip 2: de koelte ventileren

Je kunt ramen en deuren gedurende de dag het beste dichtlaten. Maar zet ’s avonds of ’s ochtends als het is afgekoeld ramen en deuren dan tegen elkaar open. Zo waait de frisse buitenlucht lekker door het huis en koelt alles weer even af. Zodra het weer warmer wordt sluit je alles natuurlijk weer en gaan de rolluiken direct naar beneden.

Tip 3: sta stil bij het apparatuurgebruik

We hebben flink wat apparatuur in huis die warmte creëert. Denk bijvoorbeeld aan het koken op een gasfornuis: net iets minder aangenaam wanneer het buiten warm is. Schakel de meeste apparatuur gedurende de zomerse dagen gewoon uit, ook wanneer ze op standby-stand staan. Hoe meer apparatuur je uitschakelt (de koelkast en vriezer blijven natuurlijk aan), hoe minder snel je woning opwarmt.

Tip 4: hou alles rondom de ramen licht van kleur

Lichte ramen en kozijnen trekken minder licht en warmte aan. Waar een donker raamkozijn de warmte naar zich toetrekt, zorgen lichte en witte kleuren er juist voor dat de warmte weerkaatst wordt. Verwijder donkere kleuren en verplaats donkere meubelstukken rondom de ramen en laat lichte kleuren de boventoon voeren.

Tip 5: de ventilator

Zet gedurende een paar uurtjes per dag een ventilator aan. Door hier een bak ijsklontjes voor of achter te zetten ventileert de ventilator niet alleen de warme lucht in huis, maar koelt deze lucht ook direct lekker af.