Foto: tuinverlichting-handige-tips

Tuinverlichting: 5 handige tips

Licht in de tuin is een kwestie van inspiratie. Het is immers niet de bedoeling om de hele tuin als het ware in een schijnwerper te zetten.

Guido van Loon

Dat is weinig sfeervol en je buren zullen er ook bepaald niet blij mee zijn. Sfeer in de tuin realiseer je net als binnen, met zacht licht en een goede keuze van lichtpunten. Hoe pak je een goede tuinverlichting nu aan? Hieronder volgen 5 tips waar je iets aan hebt.

1. Maak een lichtplan voor je tuin

Je hoeft geen tuinarchitect te zijn om een schets te maken van je eigen tuin. Op die manier kan je eenvoudiger beoordelen waar je de buitenlampen het beste kan plaatsen. De basis van iedere tuinverlichting is een goede buitenlamp met sensor. Dat is gewoon praktisch om de tuin bereikbaar te houden als het donker is. Zoek hier de juiste buitenlamp voor jouw tuin.

2. Durf voor afwisseling te gaan

Als je een pad voorziet van verlichting, zet de lampen dan niet netjes op een rij met dezelfde tussenruimte. Tenslotte is het niet de bedoeling om een landingsbaan te creëren. Kies bewust voor verlichte plekken en een goed zicht, maar dat kan ook met afwisseling. Zet eens een staande lantaarn tussen de spotjes om het spannend te maken.

3. Kies een aantal bijzondere objecten

Het hoeft niet altijd een boom te zijn die extra in het licht wordt gezet. Als je de tuin goed bekijkt, zal je beslist ook andere leuke zaken ontdekken. Misschien is jouw haag wel een extra lampje waard of geeft de schutting een mooi effect. Als je een vijver in de tuin hebt kan je ook daar echt mee spelen als je het juiste licht kiest.

4. Solarlicht of toch netspanning?

Dankzij de ontwikkeling van led-lampen is het niet meer noodzakelijk om kabels vanuit huis door te trekken naar je tuin voor verlichting. Met 12-volt kan je met led een mooie verlichting realiseren op veel plaatsen in je tuin. Met het lage voltage is de verlichting meer veilig en met batterijen op zonne-energie ben je ook milieubewust bezig. Als je toch voor 230 volt wilt gaan, hou dan rekening met veiligheidsvoorzieningen. Snoeren voor tuinverlichting moeten bij netspanning beveiligd worden tegen vorst- en vochtschade. Dat houdt in dat ze zeker op een diepte van 50 tot 60 centimeter moeten worden gelegd. Bij een reparatie levert dat een flinke klus op.

5. Het ‘echte’ werk

De trend voor sfeerverlichting in de tuin gaat steeds meer richting vuur. Dat kan via een vuurkorf of een tuinhaard. Er zijn vele opties maar ook zaken om rekening mee te houden. Open vuur in je eigen tuin is niet overal toegestaan. Informeer dus eerst bij je gemeente. En al weet iedereen dan houtvuur het risico inhoudt van vonken die flink ver kunnen wegspatten, toch zijn er ieder jaar weer incidenten waarbij de brandweer moet optreden. Als je kiest voor vuur, neem dan ook voorzorgsmaatregelen. Kinderen en vuur zijn geen goede combinatie. Wie een vuur aansteekt zorgt ook dat er blusmiddelen in de nabije omgeving zijn.

%MCEPASTEBIN%

Reacties