Maak je moestuinplan

Misschien ben je al begonnen, of heb je nog even de regenbuien afgewacht. In ieder geval is maart de perfecte maand voor het maken van je moestuinplannen.

Bereid je voor

Bij het maken van een moestuinplan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden vooral als je voor het eerst een moestuin begint. Ga na welke gewassen graag in elkaars buurt staan, zodat ziektes zo veel mogelijk voorkomen kunnen worden. Als je al een tijdje een moestuin hebt, zorg er dan voor dat je niet langer dan twee jaar achter elkaar op dezelfde plek een gewas plant. Het lijkt voor de hand liggend, maar zaai natuurlijk niet wat je niet lekker vindt. Tenzij je denkt veel mensen blij te maken met een grote verzameling aan chilipepers.

Deel de tuin in

Deel je moestuin in een aantal vakken, hierin kun je dan de hoofdgroepen van gewassen in verdelen. Dit is ideaal voor het toepassen van teeltrotatie, zodat je niet de bodem uitput door bijvoorbeeld elk jaar op dezelfde plek pompoenen te planten. De groepen zijn als volgt: vruchtgewassen, wortel- en knolgewassen, bladgewassen, aardappelen en aardbeien, peulgewassen, koolgewassen. In principe hoeven kruiden niet aan een aparte groep toegevoegd te worden.

Welke gewassen kunnen bij elkaar?

Om ervoor te zorgen dat je gewassen niet vatbaar zijn voor ziekten, is het belangrijk dat je bepaalde gewassen niet bij elkaar zet, of juist wel. Dit wordt ook wel combinatieteelt genoemd. Een ander voordeel van het combineren van gewassen is dat ze elkaar kunnen versterken, ook onder de grond is er een hoop aan de hand, en niet elk wortelgestel is blij met de zuren die zijn buurman afgeeft. Welke gewassen zet je bij elkaar?

  • Zet aardbeien bij afrikaantjes, spinazie en knoflook;
  • Zet bonen bij pompoen, wortels en bloemkool;
  • Combineer dille met salie, venkel en prei;
  • Komkommer doet het ook goed met dille en venkel;
  • Zet tomaten bij basilicum en peterselie.

Welke gewassen kunnen niet bij elkaar?

Hieronder vind je ook een aantal gewassen die juist niet graag bij elkaar in de buurt staan:

  • Aardbeien gaan NIET goed met komkommer en bloemkool;
  • Zet courgette niet naast komkommers;
  • Frambozen houden niet van aardappelen;
  • Tomaten doen het niet goed bij komkommer, bloemkool, broccoli en pastinaak.

Veel zon / minder zon

De meeste gewassen hebben minimaal 5 uur zon nodig om goed te kunnen groeien en je van vruchten te voorzien. Heb je een tuin die deels langer in de schaduw staat? Plant hier dan gewassen die minder zon nodig hebben, zoals rabarber en slasoorten. Ook wortelgroenten doen het redelijk in de schaduw. Wil je echt voor vruchtenteelt gaan, dan is een zonnige plek onmisbaar. Een leuk voordeel: bijen zijn gek op de bloemen van vruchtgewassen.

Makkelijke moestuingewassen

Ga je dit jaar een moestuin beginnen, of heb je niet zoveel tijd? Het bijhouden van de moestuin is altijd best wat werk, maar door het planten van makkelijke gewassen, kun je wat tijd besparen. Zo vragen courgettes weinig verzorging, ze ontkiemen snel en de vruchten groeien vaak sneller dan je ze eten kunt. Hier kun je bovendien een flinke voorraad soep van maken, weinig werk en veel eten! Ook radijsjes heb je zo geteeld, waarvan je ook het blad kunt eten. Ben je een gevorderde moestuinier? Lees dan ook dit artikel over 8 bijzondere kruiden om te telen!

Meer tips en tricks kun je trouwens ook vinden op Good Gardn. Veel succes!