Balkon inrichten; klein maar fijn?

Balkon inrichten? Wat dacht je van moestuinieren op je balkon? Laat je creativiteit erop los en laat zien wie jij bent met jouw balkon!

Met miljoenen inwoners in ons kleine kikkerland is het onmogelijk dat iedereen in een vrijstaand huis woont. De oplossing? Meerdere verdiepingen! Om toch in het lekkere weer buiten te kunnen zitten hebben de meeste appartementen een eigen balkon. Het is geen tuin, maar je kunt er alles mee doen wat je in een tuin ook zou kunnen doen. Het maken van een slimme indeling vergt iets meer tijd en aandacht, maar dat maakt het eindresultaat alleen maar mooier. Laat je creativiteit erop los en laat zien wie jij bent met jouw balkon!

Bistroset, ideaal voor op het balkon!

De term ‘bistroset’ zegt je nu misschien nog niet zoveel, daarom frissen wij je geheugen een beetje op. Een bistroset is een (vaak) driedelig simpel en klassiek set voor in de tuin. Met een kleine tuintafel en twee bijpassende stoelen is het een ideale toevoeging aan je balkon. De uitstraling van een bistroset is elegant en uitnodigend om even een pauze te nemen. Dit is ook waar de term vandaan komt. In de drukke Franse stad Parijs maakte de bistrosets hun intrede. Door het gebrek aan ruimte voor een uitgebreid terras moest er een oplossing gevonden worden en zodoende. In de daaropvolgende jaren kregen deze sets het imago dat ze bedoeld waren voor kleinere ruimtes! Een bistroset is dus helemaal nog niet zo’n gek idee. Decoreer de set met een plantje op tafel en tuinkussens op de stoelen, et voilà!

Balkon (moes)tuinieren

Hoewel het woord ‘tuin’ erin voorkomt heb je helemaal geen tuin nodig om te kunnen tuinieren. Een balkon volstaat net zo goed, het werkt alleen een net anders. Een groot oppervlakte waar je bloemen en planten kunt laten groeien wordt ingeruild voor allemaal verschillende potten. Een voordeel hiervan is dat je potten kunt kopen die jij leuk vindt en ze kunt neerzetten hoe jij dat wil. Naast de potten op het balkon zelf, kun je over de balkonrand een speciale balkon plantenbak hangen. Om te beginnen balkontuinieren zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden:

  • Niet alle planten kunnen goed samengaan in één pot, kijk welke van jouw planten wel/niet met elkaar overweg kunnen;
  • Doordat de planten zijn omgeven met beton en stenen, wat warmer is dan aarde, is het belangrijk om je planten dagelijks water te geven;
  • Hou rekening met verschillende weersomstandigheden! Zo kun je bijvoorbeeld een kleine kas plaatsen voor de kwetsbaardere planten.