Zelf brandhout zagen

Hoe zaag je brandhout? Wij geven je enkele tips die je tonen hoe je je brandhout in de beste omstandigheden zaagt.

Een knusse open haard of vuurkorf op een koude winterdag: soms heb je niet meer nodig om van het lev

  • Allereerst is het wenselijk om begeleid te worden door een ervaren persoon en om rekening te houden met de veiligheidstips van STIHL. Vergeet dus zeker de persoonlijke beschermingsmiddelen niet: bril, helm, broek of tuinbroek met snijbescherming.
  • De ideale hakperiode voor brandhout is tussen de maanden oktober en februari/maart. Winterhout zonder sap droogt sneller uit en biedt je een betere thermische effectiviteit.
  • Gebruik voor het zagen van houtblokken met een kleine diameter een zaagbok voor een stabiele ondersteuning. Maak het stuk hout vast op de zaagbok met een rubberen riem of een ketting.
  • Voor grote stukken hout bestaan er verschillende technieken. Klik hier om ons uitgebreid artikel hierover te lezen.
  • Houd er rekening mee dat het hout na het zagen minimaal anderhalf jaar moet drogen voor je het kan aanwenden. De houtblokken moeten een jaar buiten drogen (afgedekt om ze te beschermen tegen de regen) en daarna nog zes maanden binnen voor je ze kan gebruiken om een haardvuur te maken!

Bekijk de instructievideo hoe je stammen verwerkt tot brandhout.

Ben je nog op zoek naar het juist gereedschap om je eigen brandhout te zagen zoals een kettingzaag, zaagbok of bijl? Surf dan naar onze website of bezoek een STIHL dealer in de buurt.