Do’s en don’ts bij het verwijderen van een wespennest

Als er in de buurt van jouw woning een wespennest zit, kan dit voor flink wat overlast zorgen.

Guido van Loon 24 Februari 2021

In het begin valt de overlast vaak mee, want de populatie is dan nog relatief klein. Doe je niets aan het nest? Dan kunnen er binnen de kortste keren honderden – of zelfs duizenden – wespen in het nest zitten. Reden genoeg om een wespennest te verwijderen. Wil je dit zelf doen? Wij zetten hieronder een aantal do’s en don’ts op een rijtje.

Dont: Kokend water gebruiken

Voordat je een wespennest kunt verwijderen, moet je de wespen eerst bestrijden. Op veel websites staat dat je hiervoor kokend water kunt gebruiken. Dit is een optie, maar alleen als het nest niet veel groter is dan een tennisbal. Als het om een groter nest gaat, raden wij jou af om hier kokend water in te gieten. Het nest is dan gewoonweg te groot om hem volledig te vullen met kokend water. De wespen zullen in dat geval massaal naar buiten trekken en jou aanvallen. Dit kan resulteren in een aantal pijnlijke wespensteken.

Do’nt: Nest kapotmaken

Sommige mensen gaan een wespennest direct te lijf als zij er eentje tegenkomen. Zo wordt een nest bijvoorbeeld vaak kapot geslagen met een stok. Toch is dit niet verstandig. Waarom niet? Omdat er op het moment van het vernielen ongetwijfeld meerdere wespen aanwezig zijn in het nest. Als je het nest vernielt, komen zij allemaal naar buiten. De wespen zijn in dat geval agressief, want je hebt hun onderkomen gesloopt. Hierdoor is de kans groot dat ze jou aanvallen en resulteert er mogelijk in dat je meermaals gestoken wordt.

Do: Vergif strooien

Wil je de wespen in een groot nest bestrijden? Gebruik hier dan liever vergif voor. Strooi dit voor de ingang van het wespennest. Als de wespen hiermee in aanraking komen, nemen zij het poeder mee hun nest in. Dit zorgt ervoor dat het wespenvolk binnen de kortste keren uitsterft. Het is verstandig om zo nu en dan nieuw poeder voor de ingang te strooien, zeker als het een groot nest betreft. Na het strooien van het poeder houd je het nest een aantal dagen in de gaten. Zie je na enige dagen geen activiteit meer? Dan zijn de wespen waarschijnlijk allemaal dood en kan het verwijderen beginnen.

Do: Wespenbestrijder inschakelen

Zoals je hierboven kon lezen, kan het bestrijden van een wespennest een bijzonder pijnlijke ervaring worden. Wespen kunnen namelijk steken als zij zich in het nauw gedreven voelen. Zit je hier niet op te wachten? Dan laat je een wespennest verwijderen door een professionele ongediertebestrijder. Hij beschikt namelijk over beschermende kleding, waardoor hij niet gestoken kan worden door de wespen. Bovendien begint hij pas met het verwijderen van het nest als het merendeel van de beestjes is uitgeroeid.

Reacties
ton willemsen

Denk wel goed na voor je een wespennest uitschakelt. Wespen zijn zeer nuttig beestjes en in sommige landen zelfs daardoor beschermd. Zo eten ze een onvoorstelbare hoeveelheid muggen. wespen zijn er niet op uit om je te steken, muggen wel!

Vorig jaar