Hoe hou je je terrastegels nou zo lang mogelijk mooi? Dat is precies wat je leest in dit artikel.
We hebben de 6 beste tips voor de onderhoud van je terras op een rij gezet.
Wanneer je terras is aangelegd, wordt deze meestal ingeveegd met voegzand. Dit zand wordt overvloedig aangebracht. De regen zorgt er vervolgens voor dat het zand goed in de voegen zakt. In veel gevallen volstaat dit. Maar niet altijd. Het voegzand kan namelijk wegspoelen. Of dat gebeurt, ligt aan je tegels en de breedte van de voeg.
Nog een nadeel: het zand voorkomt niet dat onkruid tevoorschijn komt. Met een harde voeg voorkom je beide problemen. Het voegmiddel wordt na het aanbrengen hard. Onkruid komt niet meer omhoog en de voeg spoelt niet meer weg.
Aan het eind van de bloeiperiode beginnen sommige planten uit te vallen. Ook bepaalde groenblijvende planten hebben hier last van. De oude blaadjes worden ingeruild voor nieuwe. Ze vallen misschien netjes in de border, maar één goede wind en ze liggen overal op je terras.
Ruim ze daarom zo snel mogelijk op na het afvallen. Trek ook direct de verwelkte blaadjes uit de plant. Dan kunnen ze niet meer in je border terechtkomen. Nog een tip: schud een keer goed aan de plant. De loszittende blaadjes vallen er dan allemaal vanaf.
Onkruid en mos zijn misschien wel de grootste irritaties in de tuin. Mos en groene aanslag doen het vooral goed op een plek met weinig zon. In een tuin op het noorden heb je veel meer last van mos en groene aanslag, dan in een tuin op het zuiden. Vooral als het veel regent gaat het hard.
Je kunt dit het beste zo snel mogelijk weghalen. Want de aanslag zorgt er ook voor dat nieuwe aanslag en onkruid zich nog beter hechten aan je tegels. En zo wordt je terras dus steeds sneller vies.
Laat je bestrating altijd op afschot aanbrengen. Op deze manier loopt het water niet naar je huis. Lange tijd werd het afschot richting de achterkant van de tuin gelegd, zodat het regenwater de tuin uitliep. Maar tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor om het regenwater in de tuin te houden.
Het regenwater wordt dan opgevangen door een goot, het gazon of de borders. Zo voorkom je overbelaste riolen én droogt de grond van je tuin minder snel uit. Omdat er nog veel vocht in de grond zit, overleeft je tuin het ook tijdens een langere droge periode.
Hogedrukreinigers zijn ideale apparaten. Bijna alles krijg je ermee schoon. Maar die kracht heeft ook een keerzijde. De harde waterstraal maakt de toplaag van je tegels extra stroef. Dat betekent dat vuil zich beter hecht. Het resultaat: meer groene aanslag en onkruid.
Gebruik liever warm water en een schrobbezem. Daarna spuit je je terras gemakkelijk schoon met een tuinslang. Er zijn ook hogedrukreinigers waarvan je de druk kunt aanpassen. Controleer of daar een stand voor bestrating op zit. Zo ja, dan kun je die prima gebruiken. Zo niet, laat de hogedrukreiniger dan maar in de schuur staan.
In de zomer eet je regelmatig in de tuin. En dan is het onvermijdelijk dat je een keer op je terras morst. Haal het gemorste eten of drinken direct weg. Controleer even hoe je dat bij jouw tegels het beste kunt aanpakken. Bij natuursteen trekt het vet vaak direct in de tegel. Geen gezicht natuurlijk, maar ga niet direct boenen met schoonmaakmiddelen. In de meeste gevallen trekken de vlekken er vanzelf weer uit door weersinvloeden. Dit kan wel een maand of twee duren.