Foto: tuintegel-leggen

Zelf een terras aanleggen in je tuin: waar moet je op letten?

Heb je zin om jouw tuin een nieuwe uitstraling te geven? Of is het terras nodig toe aan vervanging? Ga dan zelf aan de slag met terrastegels.

Theo Vliegop 18 September 2023

Het aanleggen van een terras is niet heel lastig, maar je moet je wel goed voorbereiden. In dit artikel lees je een aantal handige tips en belangrijke aandachtspunten om zelf een prachtig terras in de tuin te leggen.

Grootte van het terras bepalen

Ga de tuin in en bepaal hoe groot je nieuwe terras moet worden. Houd rekening met de tuinmeubelen die erop komen te staan, de beweegruimte en het formaat van je tuin. Als je een goed beeld hebt van de grootte meet je dit nauwkeurig op. Noteer de afmetingen en bereken het aantal vierkante meters. Aan de hand van deze gegevens kun je bepalen hoeveel tuintegels je nodig hebt.

Juiste terrastegels kiezen

Verdiep je in de mogelijkheden op het gebeid van terrastegels. De tegels verschillen niet alleen in prijs en uitstraling, maar ook in onderhoud en de beste manier van aanleggen. Houd hier dus rekening mee. Voor een terras met een robuuste uitstraling zijn Oudhollandse Schellevis tuintegels een goede keuze. Deze tegels hebben een authentieke look door de gaatjes structuur en zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen.

Aandacht voor stevige ondergrond

Het is belangrijk om de ondergrond van het terras goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat de ondergrond stevig en egaal is. Afhankelijk van de situatie en de gekozen tegels moet je minimaal 15 centimeter uitgraven. Daarnaast moet je niet vergeten om een lichte helling te creëren zodat het regenwater goed kan weglopen. Dit wordt ook wel een afschot genoemd.

Drainage van de ondergrond

Een lichte helling van het terras helpt om regenwater af te voeren. Daarnaast is het verstandig dat de ondergrond enige drainage heeft. Een ondergrond van zand en een beetje cement werkt vaak goed. Je kunt eventueel ook langwerpige goten verzonken tussen de stenen plaatsen.

Gebruik van een kantopsluiting

Om te voorkomen dat de tegels gaan verschuiven, is het vaak slim om gebruik te maken van een kantopsluiting. Hiermee hou je de tegels stevig op z’n plek en creëer je direct een duidelijke scheiding tussen het terras en het gazon of je plantenborder.

Afwerken met voegen

Werk het terras tot slot netjes af met de juiste voegen. In de meeste gevallen is wit zand of split de beste keuze. Voor hele brede voegen gebruik je voegspecie. De ruimte tussen de tegels en een muur werk je af met een elastisch voegmiddel.

Reacties