Foto: tuinstoelen-soorten-materialen-onderhoud-1

Dit moet je weten voordat je tuinstoelen gaat kopen

Zodra je je gaat verdiepen zul je merken: het aanbod in tuinstoelen is groot. Trendy zijn bijvoorbeeld buitenstoelen van teak of rotan.

Guido van Loon

Qua materialen, kleuren en stijlen is er dus keuze te over. Het aanbod tuinmeubelen lijkt ieder jaar weer groter. Ontwerpers van tuinstoelen lijken onophoudelijke inspiratie te hebben wat betreft nieuwe materialen, vormen en combinaties. De laatste jaren zien we met name dat in teakhout en rotan vele soorten tuinstoelen terug te vinden zijn. Maar houd je meer van wat strakkere tuinmeubelen, dan haal jij je hart weer met een combinatie van staal, zink en/of aluminium. Gecombineerd met kussens in effen natuurtinten of met een brede streep in donkere, klassieke kleuren heb jij een echte trendy eyecatcher in je tuin.

Tuinstoelen van steigerhout

Naast de eerste genoemde materialen zien ook steeds vaker steigerhouten tuinstoelen. Steigerhout is sowieso dé trend van het moment als materiaal voor tuinmeubelen. En dat is niet zo gek: steigerhout is relatief goedkoop, is te combineren met diverse andere stijlen en gaat jaren mee. Wat van belang is, is dat het robuuste en grove houtwerk van steigerhouten planken van stoelen goed tot zijn recht komt bij de rest van de tuinmeubelen. Het steigerhout gaat verder qua kleur hout op in de natuur en dat maakt het mooi om te gebruiken voor je tuinmeubels, maar je kunt de meubels ook beitsen of verven in een gewenste kleur.

Weersbestendig

Een goede constructie voorkomt dat de tuinstoelen gaan rotten of scheuren. Vooral bij houten stoelen is het belangrijk dat de verbindingen geen vocht doorlaten. Maar hoe kies je tuinstoelen die lang mee gaan? Let bij de aankoop van het tuineubel op een stevige,degelijke constructie. Dit zijn meestal de wat zwaardere tuinstoelen. Daarnaast verdienen houten tuinstoelen wat weersbestendigheid de voorkeur boven kunststof meubels. Kunststof kan in de loop der jaren namelijk kwetsbaarder worden.

Het onderhoud van je tuinstoelen

Daarnaast is onderhoud van groot belang voor de levensduur van je tuinstoelen. Zet je tuinmeubilair tijdens vochtige en koude periodes binnen. Is dit niet mogelijk, houd hier bij de aanschaf dan rekening mee. Kies in dat geval voor een materiaal die bestand is tegen diverse weersinvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een harde houtsoort. Verwijder bovendien het vuil op de tuinstoelen regelmatig met een harde borstel. Dit voorkomt dat het vuil in de poriën of scheurtjes gaat zitten. Verwijder direct na het schilderen van de tuinstoelen de overtollige verf of olie met een katoenen doek. Door te dik aangebrachte verf of olie drogen de tuinstoelen slecht waardoor ze vuil aantrekken.

-> Op zoek naar meer inspiratie? Ontdek hier meer over tuinmeubelen.

Reacties