Profielfoto van Mastello
Mastello
Tweede Loswal 14, 1216 BC Hilversum
maandag
09:30 - 17:00
dinsdag
09:30 - 17:00
woensdag
09:30 - 17:00
donderdag
09:30 - 17:00
vrijdag
09:30 - 17:00
zaterdag
10:00 - 17:00
zondag
Gesloten

Teakhout in de badkamer?

Jazeker! We leggen je uit waarom en geven je onderhoudstips!

Teakhout is dé perfecte houtsoort om toe te voegen in de badkamer. Waarom?

Teak is een massieve houtsoort met een dichte nerf en een hoog oliegehalte. Deze eigenschappen maken teakhout van nature bestand tegen vocht en temperatuurwisselingen. In de badkamerruimte voelt teak zich dus als een vis in het water. Daarnaast is teak een oersterk en duurzaam materiaal, onze teak badmeubelen gaan dan ook jaren mee!

Om je teak badmeubel of teak accessoire een nog langere levensduur te geven, kun je deze behandelen en onderhouden. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in onderstaande tips.

Is het noodzakelijk mijn teakhouten badmeubel te behandelen?
Al onze badmeubels en accessoires zijn van nature onbehandeld en zijn ook zonder behandeling geschikt voor de badkamer. Toch raden we je aan het meubel (minimaal 6 dagen) voor plaatsing te behandelen met een vuil- en waterafstotende 2 componenten olie van Rubio Monocoat.

Monocoat houtolie is niet alleen milieuvriendelijk, het beschermt het teakhout ook tegen slijtage, viezigheid en andere factoren zoals zonlicht of water. Een fijne bijkomstigheid is dat de olie beschikbaar is in maar liefst 10 tinten, van neutraal tot aan zwart. Het zorgt dus niet alleen voor een optimale levensduur van je badmeubel, het kleurt en beschermt ook en dat in één enkele laag.

Hoe behandel je het teakhouten badmeubel met monocoat?
Begin met het stofvrij maken van je meubel, gebruik hiervoor een katoenen doek. Het is niet nodig het meubel op te schuren. Roer de olie (component A) goed door en giet deze in een schone bak. Voeg de harder hier aan toe (component B) en roer het geheel goed door.

De combinatie van de olie (A) en de harder (B) zorgt voor een snelle droging én een water- en vuilafstotende beschermlaag.

TIP: 1 blik van 350 ml is voldoende voor ongeveer 14m2. Heb je minder nodig? Meng dan niet de volledige inhoud met elkaar. Zo kun je de blikken weer afsluiten en bewaren. Hanteer hiervoor een verhouding van 3 eenheden A + 1 eenheid B. Gemengde olie dient binnen 4-6 uur te worden verwerkt.

Breng vervolgens de olie heel dun op het oppervlak aan met een katoenen doek. Maak hierbij eerst cirkelende bewegingen en wrijf daarna in de richting van de houtnerf. Is het gewenste oppervlakte behandeld? Wacht 10-15 minuten en wrijf (wanneer aanwezig) het overtollige product uit met een schone, zachte doek in de richting van de houtnerf.

TIP: Wacht niet veel langer dan 15 minuten om de overtollige monocoat uit te wrijven. Hoe langer u wacht hoe stugger de olie wordt. Olie het meubel dus in etappes in. Zo geef je jezelf de tijd om de geoliede delen rustig uit te poetsen.

Laat het meubel na deze behandeling 1 à 2 dagen drogen voor montage. Na 5 dagen is de olie 100% gedroogd en kan het meubel in gebruik worden genomen.

STAP 1. Stofresten verwijderen
Verwijder alle stofrestanten met een katoenen doek.

STAP 2. Componenten mengen
Meng zorgvuldig de twee componenten (1 à 2 minuten) in een verhouding van ca. 3 eenheden A op 1 eenheid B.

STAP 3. Olie verspreiden
Verspreid - wanneer het gereinigde oppervlak droog is - een kleine hoeveelheid Rubio Monocoat Oil Plus 2C met een zachte katoenen doek.

STAP 4. De olie inwrijven
Inwrijven met cirkelende bewegingen en vervolgens in de richting van de houtnerf.

STAP 5. Overtollige olie verwijderen
Verwijder overtollige olie (met een zachte doek) binnen 15 minuten. Het oppervlak moet handdroog aanvoelen!

STAP 6. Enkele dagen (1 à 2) wachten
Na 1 à 2 dagen klaar voor montage en na 5 dagen klaar voor gebruik.

Tips & tricks

  • Het product mag in geen enkel geval worden verdund!
  • Het product goed roeren alvorens aan te brengen.
  • Verbruik 30 - 50 m²/L, afhankelijk van houtsoort, schuur- en aanbrengmethode.
  • Rubio Monocoat Oil Plus 2C is na het mengen maximum 4 - 6 uur verwerkbaar (afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid)

Houdbaarheid

  • Het product kan ONGEMENGD gedurende 36 maanden worden opgeslagen in een droge omgeving en in de oorspronkelijke verpakking.
  • Na mengen is het product een aantal uur houdbaar.
  • Vorstvrij bewaren.
  • Hoe kun je je teakhouten badmeubel na behandeling het beste onderhouden?
  • Nadat het badmeubel is behandeld met Monocoat kun je deze het beste schoonmaken met lauwwarm water en eventueel wat groene zeep. Groene zeep is een zachte zeep en voor 99% biologisch afbreekbaar. Gebruik geen harde schoonmaakmiddelen (fosfaten,ammonia en zuren)die kunnen het hout beschadigen.

Bij intensief gebruik is het mogelijk dat er na enige tijd krassen in de monocoat beschermlaag zijn gekomen. Of wanneer je het teak een gehele opfrisbeurt wil geven dan kun je het badmeubel licht opschuren en op dezelfde manier behandelen als bij de eerste Monocoat behandeling.