Foto: 2020/tuinmeubels-opknappen-1.jpg

De grote lenteschoonmaak: zo gaan je tuinmeubelen weer stralen

Het is weer lente, en dat betekent dat het tijd is voor de grote schoonmaak! Niet alleen in huis, maar ook in de tuin.

Veel tuinmeubelen zijn al een tijd niet gebruikt en daardoor vuil geworden door de buitenlucht. Door de winter kan het ook zo zijn dat er groene aanslag op de meubelen zit. Tijd om te gaan schrobben zodat je straks weer optimaal kunt genieten van je loungeset in de warme zon! Maar wat voor producten kun je nu het beste gebruiken voor je materiaal? Wat is goed en wat is slecht voor je houten tafel, kunststof stoel of teakhouten bank? Dat lees je allemaal hieronder.

Teakhout

Teakhout is een duurzame, tropische houtsoort. Perfect voor een tuin die lijkt op een tropisch paradijs! Het is kwetsbaar materiaal, daarom is het belangrijk dat je het op de goede manier schoonmaakt. Het schoonmaken van je teakhouten tafel kan alleen gedaan worden met speciale schoonmaakmiddelen die gemaakt zijn voor teakhout. Zorg ervoor dat je teakhout nooit schoonmaakt met chloor, groene zeep, azijn of bleek. Deze producten kunnen er namelijk voor zorgen dat het hout verkleurd of zelfs beschadigd. Zeepresten kunnen in de structuur van teakhout achterblijven waardoor het kan gaan schimmelen. Ga dus zuinig om met je teakhouten tuinset, loungeset, etc!

Aluminium

In tegenstelling tot teakhout, zijn aluminium tuinmeubelen wel makkelijk schoon te krijgen. Het enige dat je hoeft te gebruiken is milde zeep en warm water. Zorg er wel voor dat je een zachte spons of doek gebruikt. Wanneer je een aluminum meubel schoonmaakt met een harde borstel, kunnen er krassen in het materiaal komen. Gebruik ook zeker geen schuurmiddel tijdens het schoonmaken van je tuinmeubelen van Ikwiltuinmeubelen.nl

Kunststof

Kunststof meubelen zijn net zo makkelijk schoon te maken als aluminium meubelen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een emmer warm water met milde zeep. Gebruik ook bij kunststof geen harde borstel, maar kies voor een doek of zachte spons om krassen en beschadigingen te voorkomen. Ook het gebruiken van een hogedrukspuit kan er voor zorgen dat het materiaal wordt aangetast.

Duurzaam hardhout

Tijdens de winter komt vaak groene aanslag op houten meubelen. Wanneer er algen en mossen op je houten stoel, bank of tafel zitten, is het belangrijk om deze te verwijderen. Als je dat niet doet, gaan de algen en mossen zich verder ontwikkelen en dus ook verspreiden. Wij raden je aan om de groene aanslag te verwijderen met een half harde borstel, soda, groene zeep en natuurlijk warm water. Het is belangrijk om je tuinmeubelen na het schrobben, af te spoelen met schoon water. Daarna kunnen je houten meubelen drogen in de lentezon!

Natuursteen

Natuursteen is ten eerste een heel duurzaam product dat goed tegen een stootje kan. Toch is het belangrijk om de natuursteen meubelen op de juiste manier schoon te maken zodat je er nog lang plezier van kunt hebben. Wees zuinig met het water! Wanneer je met te veel water je natuurstenen tafel schrobt, is er een kans dat er putjes komen in het materiaal. Dit wil je natuurlijk niet hebben! Het is daarnaast ook niet altijd nodig om de natuursteen met zeep te wassen. Als het meubelstuk echt heel vies is, raden we aan om alleen schoon te maken met een natuurlijke variant zoals groene zeep of driehoek zeep. Wees ook bescheiden met het toevoegen van zeep bij je water! Zeep kan namelijk een vetlaag achter laten waardoor de natuursteen erg glad wordt. Het beste is dus om het meubelstuk schoon te maken met een klein beetje water.

Dit zijn de meest voorkomende materialen van meubelen. Hopelijk heb je wat gehad aan de informatie en kan je beginnen aan de grote lenteschoonmaak. Vergeet tussendoor niet te genieten van de eerste warme zonnestralen van het jaar!

Reacties