Foto: loungeset-vervangen-wanneer

Wanneer is je loungeset toe aan vervanging?

In de afgelopen jaren zijn tuinmeubelen steeds populairder geworden.

Guido van Loon

Dit komt voornamelijk door de toenemende trend dat mensen steeds vaker buiten zitten en de tuin echt als een tweede huiskamer zien. Zo’n tweede huiskamer moet er natuurlijk goed bij staan want op lange zomerdagen breng je heel wat tijd door in je eigen tuin!

Wat kan er kapot gaan aan loungesets?

Loungesets worden tegenwoordig van veel verschillende materialen gemaakt en ze kunnen dus ook op veel verschillende manieren kapot gaan. Setjes gemaakt van hard kunststof kunnen bijvoorbeeld gaten hebben doordat er iets afbreekt, een wicker loungeset kan vlechtwerk hebben dat loslaat en op aluminium kan de lak loslaten. Onder normale omstandigheden zijn dit problemen die niet binnen een korte tijd voor moeten komen (2 jaar).

Garantie op een loungeset

Voordat je een kapotte loungeset gaat vervangen is het handig om te kijken of de defecten binnen de fabrieksgarantie vallen. Doordat de kwaliteit van de sets steeds beter wordt is de garantieperiode ook steeds langer. Op sommige merken, waaronder 4 Seasons Outdoor, zit soms zelfs tot 10 jaar garantie (!). Over het algemeen is de garantieperiode zo’n 2 jaar, hieronder vallen defecten van het materiaal of kleurverschillen. Als je geld wil besparen is het dus handig om eerst naar een gratis oplossing te zoeken.

Toe aan een nieuwe set?

Een loungeset hoeft niet altijd kapot te zijn om vervangen te worden. Ook als je je tuin of terras een opknapbeurt wil geven kan je een mooie nieuwe set aanschaffen. Bovendien kan een andere setting je tuin een totale metamorfose geven. Een splinternieuwe loungeset zorgt voor veel energie in je tuin en brengt plezier en vrolijkheid met zich mee. Want niets is natuurlijk lekkerder dan op een mooie zomerdag loungen met een wijntje en een hapje.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een loungeset?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat de loungeset past bij je tuin en je eigen smaak. Ga je bijvoorbeeld voor een moderne set of meer klassiek? Het is verstandig om goed na te denken wat het beste in je tuin zal passen. Maar er zijn ook enkele praktische punten waar je op moet letten.

• Een belangrijk punt dat vaak vergeten wordt is de afmeting. Door de grote variëteit in meubels past niet alles zomaar in je tuin. Heb je bijvoorbeeld een relatief klein terras dan past hier waarschijnlijk geen loungeset van 4 bij 4 meter op.

• Samen met de afmeting komt ook het aantal zitplaatsen: voor hoeveel personen koop jij de set? Dit staat altijd wel vermeld bij de producten dus zorg dat dit past bij het aantal gasten dat je denkt te ontvangen.

• Zitdiepte en hoogte: de zitting van een loungeset is wellicht het belangrijkste aspect. Je brengt er op mooie dagen immers heel wat tijd in door. De afmetingen van het zitvlak bepalen of je een wat rechtere zit hebt met bijvoorbeeld hoge rugleuning of juist een dieper zitting waarin je kan loungen.

• Weersbestendigheid van de kussens: alle loungesets kunnen wel tegen regen, echter kunnen niet alle kussens ook tegen regen. De goedkopere loungesets hebben vaak kussens die je niet in de regen kan laten liggen en het is hier dan ook verstandig om ze naar binnen te halen bij slecht weer. Echter moet je de kussens dan wel in een schuur of garage kwijt kunnen. Denk bij jezelf goed na of dit mogelijk is voordat je een aankoop doet.

Reacties