Tuintrends 2021: dit zijn de trends voor je tuin

De wereld is anders dan 10 of 20 jaar terug. Dat is terug te zien in de huidige samenleving: ook in en rondom je woning zijn deze veranderingen zichtbaar.

Guido van Loon 26 September 2020

Zo zijn er ieder jaar bijvoorbeeld nieuwe tuintrends te spotten. Voor 2021 zien we een aantal van de tuintrends van 2020 terug: denk aan het gebruik van duurzame materialen, het toevoegen van veel planten en allerlei Scandinavische details. In dit artikel lees je meer over de tuintrends van 2021.

Echte connectie met de natuur

Dat Nederlanders echte tuinliefhebbers zijn, is je waarschijnlijk niet onbekend. Uit onderzoek van de Tuinmonitor 2020 blijkt dat Nederlanders 1 tot 4 uur per week besteden aan tuinieren. Hierbij geven we onze tuin gemiddeld een 7,0; een prima resultaat! Grasmaaien en het planten van bollen, bloemen en planten is zonder meer favoriet. Dat past helemaal bij de moderne samenleving waarin een connectie met de natuur om je heen centraal staat. Dat betekent voor 2021 dat je tuin meer is dan een stuk groen om of bij je woning. Het wordt volgend jaar tijd om meer aandacht te besteden aan alles dat bloeit en leeft in je tuin.

Hoewel veel mensen in Nederland hun tuin de laatste jaren hebben omgeruild voor een stenen of betonnen geheel wordt dit in 2021 juist afgeraden. Het is juist goed om je tuin een beetje te laten verwilderen, zodat flora en fauna de kans krijgen om te groeien en te bloeien. Hiermee help je het milieu en het klimaat: door groen toe te voegen en te behouden draag je bij aan het ‘afkoelen’ van het klimaat. Ook zorg je ervoor dat bepaalde dieren en insecten kunnen blijven bestaan. De bij heeft bijvoorbeeld veel baat bij zo’n mooie groene tuin.

Tuin als tweede woonkamer

In zo’n weelderige tuin is het ook heerlijk toeven voor jezelf. Het is dus niet zo gek dat steeds meer mensen kiezen voor een extra zitje of een grotere plek om te kunnen relaxen in eigen tuin. De tuin wordt in deze drukke samenleving steeds vaker gezien als een plek waar je komt om tot rust te komen. Hierdoor wordt het ook wel gezien als een verlenging van de huiskamer. Daarom zien we in tuinen steeds vaker blokhutten en overkappingen waar men kan zitten en genieten. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van hout en Scandinavische elementen. Kies bijvoorbeeld voor een blokhut of overkapping met een grasdak. Dat ziet er niet alleen leuk en Scandinavisch uit; het past ook nog eens bij de eerste trend waarin je een connectie met de natuur maakt.

Omdat de tuin steeds vaker als een soort tweede woonkamer wordt gebruikt, zien we ook alsmaar meer meubels en apparatuur in de tuin staan. Hoe heerlijk is het bijvoorbeeld om een buitenkeuken te hebben waar je op warme dagen lekker kunt koken en eten? In de winter is het alsnog fijn om buiten te zitten met een heater of een eigen gestookt haardvuurtje. Op die manier wordt de tuin vanaf 2021 dus een plek waar meer geleefd wordt, waarbij de toepassingen en meubels in de tuin ook uitgebreider zijn dan eerder.

Boho stijl in je groene tuin

Wat tot slot goed is om te weten, is dat je een tuin op verschillende manieren kunt inrichten. Ben je op zoek naar een trendy exterieur dat goed past bij de groene tuintrends van 2021? Kies dan voor een boho woonstijl. Hierbij kun je denken aan veel natuurlijke materialen, zoals meubels van rotan, bamboe en hout. Dergelijke meubels zien we dit jaar al veelvuldig terug binnenshuis; volgend jaar mogen ze naar buiten. Zorg er wel voor dat je bepaalde meubels, zoals rotan tafeltjes en banken, onder een afdak of in een blokhut hebt staan. Bij regenachtig weer is de kans groot dat dergelijke meubels stuk gaan. Het gebruik van deze natuurlijke materialen is perfect in een tuin vol planten, bloemen en wildgroei.

Wat ook fraai is, is om extra planten bij je zitplek te voegen. Denk bijvoorbeeld aan tientallen terracotta plantenpotten vol groene en gekleurde planten die je zitje buiten extra knus maken. Wil je naast de natuurlijke materialen nog voor wat extra kleur gaan? Ook dan is het aan te raden om te gaan voor iets natuurlijks: wat dacht je van donkergroen? Of van een mooie aardse kleur? Kleuren zoals okergeel, aarderood, roomwit en lichtbruin passen ontzettend goed binnen deze stijl en in je moderne tuin in 2021. Pak lekker uit en laat je tuin vooral z’n gang gaan. Je zult zien dat je eigen tuin je nogal eens kan verrassen met de groei van wilde planten en misschien zelfs bomen!

Reacties