Foto: 2016/blokhut-op-maat-tuin.jpg

Blokhut op maat

Blokhutten, tuinhuisjes en houten overkappingen zijn er in oneindig veel modellen, maten en uitvoeringen.

Toch zal je het maar net treffen dat er geen enkel exemplaar precies past of net niet zo uitkomt als dat jij dat voor ogen had. Misschien werpt het overstekende dak van een standaard blokhut te veel schaduw over de vijver of heb je liever iets grotere ramen of een deur-instap zonder drempel. Je kan er dan voor kiezen je tuinhuis door een aannemer te laten maken, maar wanneer je iets verder op internet rondkijkt zal je zien dat er ook goedkopere oplossingen zijn. De Blokhut Stunter bijvoorbeeld past bestaande standaardmaten aan op de situatie in de tuin. Op het moment dat je een kant-en-klare blokhut gaat aanpassen doe je er goed aan wel de esthetische verhoudingen van het ontwerp niet te verbreken. Een blokhut is, net als elk bouwsel, zodanig ontworpen dat de hoogte- en breedtematen met elkaar in balans zijn en ook de onderlinge afstanden van de balken in het skelet zijn daarop afgestemd. Je kan dus niet zomaar een blokhut inkorten of steunbalken weghalen. Bij een beetje blokhut onlineshop hebben ze echter een ontwerper die je prima kan vertellen wat er wel en niet mogelijk is bij een bepaald model.

Wat kan er gewijzigd worden aan blokhut?

Bij het aanbrengen van veranderingen aan een blokhut, tuinhuis of houten schuur moet je niet alleen denken aan de buitenwerkse afmetingen. Ook het inwendige van de constructie kan gewijzigd worden of de uitvoering van de ramen en deuren. Denk hierbij aan:
- het verlengen of inkorten van binnenwaartse wanden waardoor er een andere indeling ontstaat;
- meer of minder ruimtes creëren;
- veranderingen in de dikte van de wanden;
- de mogelijkheid het dak iets te laten zakken;
- vloeren aanpassen, ander materiaal, verhoogd of juist met een verzonken zitkuil;
- isolatie in de wanden en het dak;
- in plaats van deuren en ramen van hetzelfde hout, een andere houtsoort of pvc.

Voordat je dus overgaat tot het bestellen van een prijzige blokhut op maat bij de aannemer, kijk je het best eerst eens rond op een tuinbeurs en bij meerdere blokhut online shops wat een en ander kost en wat ze bereid zijn voor je te doen.

Reacties