Foto: hobbyschuur-inrichten-6-tips

Je hobbyschuur inrichten: 6 tips

Heb jij een eigen hobbyschuur? Dan zijn heel wat mensen in Nederland jaloers op jou! Een eigen ruimte, die helemaal bestemd is voor jouw hobby - geweldig!

Maar goed, je hebt dus een hobbyruimte. Alleen… hoe ga je hem inrichten? Ga niet zomaar als een kip zonder kop naar de winkel, maar bedenk eerst wat praktisch is. Dit zijn 6 tips die je helpen om je hobbyschuur mooi én praktisch in te richten.

Tip 1: Teken een plan

Het is het verstandigst om op papier (of met een handige app) een tekening te maken van wat je wilt. Je kunt dan de ruimte op schaal intekenen. Vervolgens maak je een indeling. Bijvoorbeeld een handige hobbytafel of werkbank, kasten langs de wanden, in een grote ruimte misschien zelfs een hoekje om koffie of thee te zetten… Bedenk wat je wilt en hoe je dit het handigst kunt indelen. Houd rekening met tocht bij de ramen en een makkelijke doorgang bij de deur.

Tip 2: Genoeg tafelruimte

Voor vrijwel elke hobby heb je een platte tafelruimte nodig. Bij zittende hobby’s, zoals knutselen of handwerken, kies je voor een tafel. Je kunt deze eventueel zelf samenstellen, zodat je je niet aan standaard maten hoeft te houden. Doe je een staande hobby, bijvoorbeeld sleutelen of timmeren, dan kies je voor een werkbank. Denk eraan dat je waarschijnlijk best veel ruimte nodig zult hebben en dat de tafel/werkbank ook stevig genoeg moet zijn.

Tip 3: Kastruimte plannen

Voor je hobby heb je ongetwijfeld heel wat hobbyspullen. En daarom heb je ook veel kastruimte nodig. De kastruimte is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de ruimte, maar ook van je hobby. Een boekenkast is bijvoorbeeld gemiddeld zo’n 25 cm diep. Maar als je grote bakken met hobbyspullen wilt neerzetten is een kast van 40-60 cm diep veel handiger. En gaat het om zware of grote spullen, dan zijn grote stellingkasten nog praktischer. Kijk dus vooraf al welk type kasten handig is en waarom.

Tip 4: Een opgeruimde hobbyruimte mogelijk maken

Nu je aan het inrichten bent, kun je meteen zorgen dat de ruimte opgeruimd kan worden. Zorg ervoor dat alle kleine spulletjes netjes kunnen worden opgeruimd. Bijvoorbeeld dat werkgerief netjes kan worden opgehangen, dat kleine onderdeeltjes in een ladekast kunnen en dat je andere spullen in de kasten passen. Zorg dat je in principe binnen korte tijd je hobbyruimte of mancave keurig kunt opruimen, maar dat je dan ook alles weer vrij snel kunt pakken als je verder wilt knutselen.

Tip 5: Comfort in je hobbyruimte

Een opgeruimde en mooie hobbyruimte is erg fijn. Maar als je er niet comfortabel zit, krijg je er al snel minder zin in. Bovendien kan dit ook lichamelijke klachten veroorzaken. Zorg dus ook voor comfort. Bijvoorbeeld voor een ergonomisch gevormde, fijne stoel om op te zitten. Zorg voor voldoende licht, zodat je niet hoeft te turen. Een elektrisch kacheltje kan de ruimte op temperatuur brengen als je er geen verwarming hebt.

Tip 6: Veiligheid in de hobbyschuur

Als laatste moet de hobbyschuur natuurlijk ook veilig zijn. Zorg voor goed licht, zodat je kunt zien wat je doet. Werk je veel met sterke vloeistoffen of gassen (denk aan olie, benzine, lijm)? Zorg dan voor goede lucht afzuiging. Het is sowieso verstandig om goed te kijken naar de ventilatie van de ruimte, want frisse lucht is belangrijk voor je gezondheid. Verder dien je te zorgen voor andere veiligheidsmaatregelen zoals werkkleding, veiligheidsbril en werkschoenen als je bezig bent met klussen.

Een hobbyschuur inrichten is super leuk om te doen. Maar het sfeervol en gezellig maken is eigenlijk het laatste dat je doet. Eerst ben je vooral heel praktisch bezig. Wat ga je doen, wat heb je nodig en hoe maak je optimaal gebruik van de ruimte? Nu je hobbyschuur helemaal praktisch in ingericht ga je aan de slag met de finishing touch. Hang decoraties op, zet wat plantjes neer en maak deze hobbyruimte echt van jou!

Reacties