Foto: 2016/gras-graszoden.jpg

Ook jij kunt zelf graszoden leggen!

Een mooi strak gazonnetje is voor veel mensen een ideale manier om van de tuin te genieten.

Natuurlijk en groen, maar toch eenvoudig te onderhouden, terwijl het ruimte biedt om heerlijk te zitten of languit in het gras te liggen. Ook voor gezinnen met kinderen is gras in de tuin ideaal, omdat het alle mogelijkheden biedt om lekker op te spelen.

Gezond verstand en een slimme planning

Net als de meeste mensen vraag je je waarschijnlijk af of zo'n mooie groene grasmat zelf kunt aanleggen. Gelukkig hoeft gras in de tuin helemaal niet ingewikkeld te zijn, als je het een beetje slim aanpakt. Iedereen kan met wat gezond verstand een mooi gazon aanleggen. Het belangrijkste aandachtspunt is de voorbereiding, want zonder een goede basis is elk grasveldje gedoemd om een rommelige, onooglijke bruine vlakte te worden.

Ook jij kunt dus zelf graszoden leggen. Heel eenvoudig gezegd komt het werk erop neer dat je de opgerolde graszoden uitrolt en mooi op elkaar aan laat sluiten. De natuur doet de rest, want met flink sproeien gaat het gras wortels ontwikkelen die de losse zoden aan elkaar laten groeien en in de bodem laten wortelen. Het belangrijkste is dat je de natuur een kans geeft, door op de juiste manier de bodem voor te bereiden.

Alles draait om de bodem

Eerst moet de bodem onkruid- en puinvrij worden gemaakt. Onkruid moet goed worden verwijderd om het gras een eerlijke kans te geven om te groeien. Al het puin moet uit de grond, want anders is het geen doen om de volgende stap te zetten: de bodem egaliseren. Dit kan op verschillende manieren: met je voeten of met een wals of plank. Zorg dat de bovenste tien centimeter van de bodem uit tuinaarde bestaat. Nadat de hele bodem hard is aangestampt, maak je de bovenste laag weer los. Als laatste trek je het hele oppervlak recht met een lat en een waterpas, zodat het allemaal kaarsrecht is geëgaliseerd. Nu nog een flinke strooibeurt met mes, voor de juiste voedingsstoffen onder de grasmat en de graszoden kunnen erop!

Rollenspel

De rest is vrij eenvoudig. De graszoden worden op rollen geleverd, die vers van hun kweekgrond zijn los gesneden. Begin met het leggen van de zoden aan de lange kant van het gazon en zorg ervoor dat de zoden superstrak tegen elkaar aan liggen. Druk de zoden met je handen aan, zodat de wortels vlak op de bodem liggen en meteen voor stevigheid kunnen zorgen. Als alles er strak in ligt wals je er nog een keer licht overheen om alle luchtbellen onder de zoden uit te werken. Nu is het een kwestie van sproeien tot alles kletsnat is en vervolgens iedere dag vochtig blijven houden. Het is nu van belang dat je het gazon laat rusten en het een kans geeft om goed aan de ondergrond te hechten. Denk eraan dat je de eerste weken niet op het nieuwe gazon loopt, want dat kan scheuren en kuilen achterlaten waar je nog lang tegenaan zult moeten kijken. Na de eerste twee weken kun je het gras voor het eerst een voorzichtige maaibeurt geven. Na twee tot vier weken is het gazon klaar voor gebruik. Omdat je er geen gras over hebt laten groeien, staat niets je nu meer in de weg om vele seizoenen lang van je eigen kerngezonde grasveld te genieten!

Dit artikel wordt je aangeboden door www.graszoden-online.nl. Wij leveren de beste kwaliteit voor de beste prijs!

Reacties