Foto: graszoden-leggen

Een perfect gazon in de tuin

Verlangt u ook naar de dagen dat het een stuk warmer gaat worden?

Dat de zon in de tuin schijnt en het eindelijk weer eens tijd is om helemaal te genieten van uw eigen gazon. Het is niet voor niets de meest geliefde plaats om even helemaal tot rust te komen. Echter die bemoste plekken of juist die kale stukken in het gazon zijn nog altijd een doorn in het oog van iedere tuinliefhebber. De kleine plekjes zijn natuurlijk nog geen probleem. Want deze zijn immers eenvoudig opnieuw in te zaaien. Gaan we echter kijken naar het gehele gazon, dan dient er wel wat meer tijd geïnvesteerd te worden. Een totaal nieuw gazon plaatsen heeft namelijk best wat tijd en aandacht nodig. Toch is het resultaat altijd de moeite waard. Daarom is het ook uiterst geschikt voor kleine tuinen. Binnen de kortste keren ligt er een geheel nieuw gazon in zodat u optimaal kunt genieten van de mooie dagen die gaan komen. Omdat we natuurlijk graag willen dat uw nieuwe gazon er goed uit ziet, vertelt graszoden leggen specialist tuinengras.nl stap voor stap hoe dit proces eruit ziet.

Zorg altijd voor een goede voorbereiding

Indien een gazon echt aan vervanging toe is dient dit als eerste geheel verwijderd te worden. U kunt dat bijvoorbeeld doen met behulp van een graszodensnijder. Het oude gazon dat in uw tuin zat moet volledig verwijderd worden. Natuurlijk gaat het dan niet alleen om het even omspitten van uw tuin. Echter het uiteindelijke resultaat is straks zo overweldigend dat deze extra inzet zich snel terugverdiend. Mocht u helemaal geen oud gazon hebben, dan is deze extra last ook niet nodig. Denk er natuurlijk wel even aan dat de ondergrond altijd puin-, vuil- en onkruidvrij is voordat u begint met het aanleggen van een nieuw gazonnetje. Onkruid kan namelijk in een later stadium terugkeren en het gazon ontsieren. Daarnaast is de grond ook heel lastig de egaliseren indien er nog altijd grove delen in zitten. Moet u de grond nog egaliseren? Kies dan voor een hark. Dan bent u zo klaar met dit klusje.

Het gazon aanleggen

De klus kan nu eindelijk beginnen. Om goed van start te gaan begint u altijd aan de rechter zijde. Begin met het leggen van de graszoden vanuit het verste punt van uw tuin. Het wordt vooral aanbevolen om te beginnen vanuit de rechte hoek van uw tuin. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat de graszoden goed aansluiten aan de stoeprand of het terras. Op deze wijze is het niet meer nodig om iedere keer over de zojuist aangelegde graszoden heel te lopen. Maak gebruik van een gespannen touw of een eenvoudig plankje om een rechte lijn te verkrijgen. Vervolgens kan de graszoden met een mes of schop gesneden worden. Indien u niet alleen rechte vormen heeft, is het gebruikmaken van een mes altijd aan te raden. Daarnaast bevelen we aan om het overgebleven stuk om te draaien en in de volgende baan aan te brengen. Rol alle graszoden zo strak mogelijk langs elkaar uit voor het beste resultaat. Leg daarnaast de grasrollen in een halfverband. Hierbij kan het beste een plan gebruikt worden zodat de graszoden nog even goed tegen elkaar gedrukt zullen worden. Komt u uiteindelijk erachter dat het toch niet helemaal recht zit? Gebruik dan een wals om dit alsnog voor elkaar te krijgen. Probeer natuurlijk wel zo min mogelijk over de nieuwe graszoden te lopen! Mocht het toch nodig zijn. Dan kan het beste en plank gebruikt worden om een tijdelijk pad te creëren.

Zorg altijd voor een goede verzorging

Na het aanleggen van de graszoden moet er goed gesproeid worden met water. Bij warm weer natuurlijk even iets meer omdat het anders te weinig water krijgt om goed te kunnen groeien. Houdt ze dus goed vochtig wanneer er geen regen valt. Bijna alle klachten van het slecht aanslaan van de graszoden kwamen namelijk uit de oorzaak dat het te weinig water had gekregen. Waneer het gras een hoogte heeft gekregen van 6 tot 8 centimeter, is het tijd voor de eerste maaibeurt. Wees natuurlijk wel voorzicht bij de uitvoering hiervan. Maai het in ieder geval niet te kort, want een derde deel is meer dan voldoende en na een maand kunt u volop genieten van uw geheel nieuw aangelegde gazonnetje.

Reacties