Foto: 2016/voorblad-nieuwsbrief.jpg

Een nieuw gazon aanleggen

Kiest u voor kunstgras of graszoden?

Wie een nieuw gazon in zijn of haar tuin wil heeft de keuze uit kunstgras of graszoden. Een gazon inzaaien en maanden wachten op resultaat is tegenwoordig eigenlijk uit den boze. Maar waar doet u verstandig aan legt u kunstgras of graszoden in uw tuin?

Het kunstgras van nu is nauwelijks van echt gras te onderscheiden

De voordelen van kunstgras zijn inmiddels bij een groot publiek bekend. Gelukkig is de tijd dat het kunstgras er ook echt heel erg nep uit ziet voorbij.

Bij de voorlopers van het huidige kunstgras waren er manco’s te over:
- Vale groene kleur door verkleuring onder invloed van zonlicht
- Kunstgras dat plat ligt door gebrek aan stevigheid
- Van grote afstand van echt gras te onderscheiden en vooral erg nep

De nieuwste generatie kunstgras heeft afgerekend met deze mankementen. Kunststoffen stabiliseren binnen een week van kleur en zijn vervolgens kleurvast. En dankzij de nieuw geïntroduceerde C-shape blijft het kunstgras prachtig overeind staan. Ook aan de natuurlijke uitstraling is hard gewerkt. Wie een kijkje neemt in de showtuin bij Gras en Groen in ’s-Hertogenbosch zal ongetwijfeld verrast opkijken. Dankzij kleurstoffen, mosdraad en verschillende lengtes van de sprieten is het kunstgras realistischer dan ooit!

Graszoden voor een gazon van echt gras.

Wie houdt van de natuur en gaat voor duurzaam gruwelt wellicht van kunstgras. Qua geur, kleur en uitstraling gaat er immers niets boven echt gras. Dit geldt alleen wanneer dit in topconditie is.

Gelukkig hebben de graszoden zich net als kunstgras de afgelopen jaren door ontwikkeld wat de kwaliteit van het gazon ten goede komt. De kwalitatief hoogwaardige premium graszoden van Gras en Groen hebben geen plastic net meer in zich. De zode wordt uitsluitend door de wortels van het gras bij elkaar gehouden.


De grootste graszaden kwekerijen zijn in ons eigen land gevestigd. Dagelijks ontwikkelen zij nieuwe grassoorten die beter bestand zijn tegen bijv. schimmels of zich beter aanpassen aan ons veranderende klimaat. In de premium graszoden wordt gebruikgemaakt van de nieuwste grassoorten. Het gazon is dus sterker en resistenter dan ooit.

Wanneer kunt u het beste kiezen voor kunstgras?

Het grootste voordeel dat kunstgras u te bieden heeft is het onderhoudsvrije karakter. Of het buiten nou vriest, dooit of 35 graden is, het gazon zal er altijd even groen bij liggen. Dat is bij echt gras natuurlijk wel anders. Zonder extra water, bemesten en niet te vergeten maaien komt het gazon er niet zo fraai bij te liggen. Bij een gebrek aan vrije tijd of interesse in het gazononderhoud ligt kunstgras voor de hand.
Ook voor kleinere tuinen met name als deze veel schaduw hebben is kunstgras ideaal te noemen. In slechte groeiomstandigheden voor echt gras is het bijna onmogelijk een mooi gazon te krijgen. Dat is logisch maar erg vervelend wanneer u dat wel zou willen. Zeker met spelende kinderen die kale plekken veroorzaken is er geen eer aan te behalen. Kunstgras bied een perfecte ondergrond om op te spelen. Het scheelt u bovendien veel poetswerk want na het spelen op kunstgras wordt er geen modder meer aan de voeten mee naar binnen genomen!

Toch gaat er voor vele niets boven echt gras!

Heeft u een ruime of zonovergoten tuin? Dan ligt het leggen of laten leggen van graszoden toch meer voor de hand. Het onderhoud kost wat van uw vrije tijd maar een goed onderhouden is het gazon toch echt het paradepaardje van de tuin. Qua uitstraling gaat er niets boven een natuurlijk gazon!

Een aantal andere belangrijke redenen kunnen zijn:
- Warmte reducerend
- Vocht opname na regenval
- Heerlijke geur na het maaien
- Co2 reductie door opname in het gazon (Sportveld kan dagelijks tot 400 kg co2 opnemen)
- Gazononderhoud geeft u wat extra beweging
Het leggen van graszoden is bovendien vele malen goedkoper dan kunstgras. Afhankelijk van de prijs van het kunstgras kan dit verschil oplopen tot wel € 50,- p/m2. Voor het laten leggen van graszoden biedt Gras en Groen bovendien een legservice. Zij kunnen zelfs het verwijderen van een bestaand gazon voor u verzorgen!

Benieuwd naar de kosten van een nieuw gazon?
Benieuwd naar de kosten voor kunstgras in uw tuin?

Reacties