Foto: buitenlamp-kopen-tips

Waar moet je op letten bij het kopen van een buitenlamp?

Steeds meer mensen zorgen ervoor dat een woning ook aan de buitenkant goed verlicht is. Zo zien we regelmatig een lamp naast de voordeur.

Guido van Loon

Heb je een carport? Dan is de kan groot dat hier spotjes in verwerkt zijn. Door buitenverlichting vind je zelf makkelijk de weg naar de deur in het donker. Bovendien schrik je inbrekers af met buitenlampen. Ben je overtuigd? Dan wil je zelf mogelijk wel buitenverlichting kopen. In deze tekst vertellen we je waar je in dat geval op moet letten.

Hoe werkt de lamp?

Wanneer je een buitenlamp koopt, raden wij je allereerst aan naar de werking van de lamp te kijken. Uit ervaring weten we helaas dat veel mensen dit niet doen. Vaak wordt er enkel gekeken naar de uitstraling van een lamp. Zonde, want je moet weten dat je buitenlampen op verschillende manieren kunt bedienen. Zo kun je een buitenlamp met schakelaar kopen. Je schakelt de lamp in dat geval in door de schakelaar om te zetten. Omdat zo’n schakelaar eigenlijk altijd in huis gemonteerd is, is dit niet handig. Gelukkig is er een oplossing: een buitenlamp met sensor. Zo’n lamp gaat vanzelf aan zodra de sensor beweging detecteert.

Is hij bestand tegen vocht?

De werking is niet het enige waar je op moet letten als je een buitenlamp gaat kopen. Nee, want het is namelijk ook belangrijk dat je een lamp koopt die waterbestendig is. Een buiten lamp wordt immers blootgesteld aan vocht. Om te bepalen of een lamp geschikt is voor buiten, kijk je naar de IP-waarde. Voor een buitenlamp heeft een minimale IP-waarde van 65 of 66 de voorkeur. Lampen met deze waarde zijn niet alleen (spat)waterdicht, maar ook bestand tegen stof.

Wat voor een soort lamp zit erin?

Voordat je een buitenlamp koopt, raden wij je ook aan om te kijken naar het soort lamp dat gebruikt wordt. Buitenverlichting met en ledlamp heeft onze voorkeur. Waarom? Dat heeft verschillende redenen. Ledlampen zijn allereerst een stuk duurzamer. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw eigen portemonnee. Je bespaart namelijk op de energiekosten als je een buitenlamp met ledverlichting koopt. Daarbij komt dat ledverlichting een lange levensduur heeft. Hierdoor hoef je jouw buitenlamp niet snel te vervangen.

Hoeveel betaal je voor de buitenlamp?

De prijs is een laatste aandachtspunt bij het kopen van buitenverlichting. Logisch, want je zit er niet op te wachten om onnodig veel voor buitenverlichting te betalen. Gelukkig is er vandaag de dag voor ieder budget een geschikte buitenlamp te vinden. Wij raden je overigens niet aan om je blind te staren op de prijs. Een goedkope buitenlamp is mooi, maar deze is vaak niet van de beste kwaliteit. Zo’n lamp moet je over het algemeen eerder vervangen dan een duurdere buitenlamp.

 

Reacties